Coldplay bjuder på en av tio goda nyheter

Coldplay minskar sitt klimatavtryck. Det förs samtal med valar. Maj månads lista över goda nyheter innehåller mer än så.

Coldplay gör sina turnéer mer hållbara.

Coldplay gör sina turnéer mer hållbara.

Foto: Adam Ihse/TT

Ledare2024-06-05 06:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

1) Torkperioder som går snabbt och inte sakta byggs upp över tid är svåra att förutsäga. Nu har amerikanska Nasa hittat ett sätt att upptäcka risken flera månader i förväg. Detta genom att från rymden studera förändringar i utsläppet av fotoner som växtligheten ger ifrån sig. 

2) Brittiska BBC visar hur forskare har fört ett ”samtal” med knölvalen Twain. Forskarna sände vad de tror är en hälsningssignal och Twain svarade. Konversationen upprepades 36 gånger under en 20-minuters period. Nästa steg blir att försöka förstå mer om vad grupper av knölvalar säger till varandra.

3) Brittiska rockbandet Coldplay har ägnat sin senaste turné åt att minska sitt klimatavtryck. Jämfört med förra turnén har detta minskat med 59 procent – med hjälp av solpaneler, ett dansgolv som laddar el med hjälp av publikens rörelser samt betydligt bättre återvinning av allt skräp. 

4) Forskare vid Fudan University i kinesiska Shanghai har lyckats frysa och återuppliva hjärnvävnad utan att den förlorar sin funktion. Kunskaperna bedöms kunna underlätta för framtida hjärnforskning. 

undefined
Världens fjordar är extra bra på att lagra kol. Den här bilden är från Stavangerfjorden i Norge.

5) Forskare från Göteborgs universitet har undersökt tre bohuslänska fjordar och konstaterar det är utmärkta kolfällor. Världens fjordar utgör bara en tiondels procent av all havsyta, men cirka 18 miljoner ton organiskt kol begravs i fjordsediment globalt varje år.

6) Från avloppsvatten till drickbart – och det med en relativt billig reningsmetod, det har forskaren Maria Takman vid Lunds universitet lagt fram sin avhandling om. Avloppsvattnet i ett reningsverk i skånska Kivik har renats först med aktivt kol och därefter med ultraviolett ljus. Vattnet som renats på detta vis skulle kunna användas som en ”bevattningskiosk” för park eller åkermark.

7) Forskare vid Karolinska institutet utvecklar och utvärderar en stegvis vårdmodell för familjer med barn och unga mellan 8 och 16 år som kämpar med aggressiva och trotsiga beteenden. Bland annat används VR-teknik för att simulera verkliga situationer i en virtuell värld och öva upp färdigheter i att förebygga och hantera ilska.

undefined
En bättre behandling mot tandlossning med hjälp av ”goda bakterier” kan vara på gång.

8) Har världen passerat toppen av luftförorenande utsläpp? Tolkningen görs utifrån data från Community Emissions Data System (CEDS), en tydlig minskning över tid i rikare länder som USA och delar av Europa. Den största effekten finns i Kina, där utsläppen har minskat kraftigt på kort tid. Fattigare länder har det svårare.

9) Robotar med ”elektronisk hud” kan göras känsliga för beröring. Det ökar möjligheterna att få proteser att kännas som en del av kroppen, visar forskning vid Uppsala universitet och Karolinska institutet.

10) En avhandling från Örebro universitet ger hopp om att både upptäcka tandlossning tidigare och få till en bättre behandling med hjälp av ”goda bakterier”.