Det socialliberala partiet Demokraatit (Demokraterna) seglade oväntat upp som vinnare i det grönländska valet. Partiet gjorde sitt starkaste resultat någonsin, och ökade med hela 20 procentenheter jämfört med valet 2021 (9,1 procent).
Resultatet kan inte tolkas på något annat sätt än som en tydlig signal till Trump: Håll dig borta. Partiledaren, den blott 33-åriga Jens-Frederik Nielsen, upprepade partiets ståndpunkt för Sky News morgonen efter valet (12/3):
”Jag hoppas att det här skickar ett tydligt budskap till honom om att vi inte är till salu. Vi vill inte bli amerikaner. Vi vill inte vara danskar. Vi vill vara grönländare. I framtiden vill vi bli självständiga, men vi vill bygga upp vårt land själva. Inte med hans hjälp”.
Den långsamma processen från koloni, till självstyre, till total självständighet har pågått i nära 75 år. Från 1953, när landet gick från att vara en koloni till att bli en del av Danmark, via 70-talet när det beslutades att Grönland skulle få ta ansvar för sina egna resurser, ekonomi, lagar och till stor del den offentliga förvaltningen. Varje år bidrar Danmark till landets ekonomi med miljardbelopp. 2024 handlade det om fyra miljarder kronor – hälften av självstyrets offentliga inkomster.
2008 hölls en folkomröstning där tre av fyra grönländare röstade för att man skulle sträva efter total självständighet, att bli en suverän stat. Detta är samtidigt svårt för en ö där det bara bor 56 000 invånare. Grönländarna har länge visat att de tänker rationellt och är beredda att låta den självständigheten ta sin tid. Det blev ett val där grönländarna sade ja till frihet, men också ja på ett annat sätt till Danmark, som politiske analytikern Elisabeth Svane formulerade det i danska Politiken.
Det är också det som danska statsministern Mette Frederiksen har att jobba med, framöver.
Donald Trump hävdade nyligen att USA skulle “göra Grönland rikt”. Men grönländarna har nu visat med all önskvärd tydlighet att de inte vill slukas av Trump eller faller för lösa löften om pengar. De vill ha sin frihet. Det har visats i tidigare val, och nu blev det ännu tydligare.
Resultatet skickar inte bara en tydlig signal till USA. Det skickar också en tydlig signal till Europa: Om man ska bygga upp ett land, då är det liberala värderingar som är rätt väg att gå.