Regeringen har fått ett gasproblem på halsen. På DN Debatt varnar nio företag och organisationer om att den förnybara biogasproduktionen riskerar att kraftigt hämmas om den framöver beskattas lika hårt som den fossila gasen. Exempelvis skulle biogaskostnaden riskera att öka med en tusenlapp per tank för en lastbil, något som Centerpartiets Rickard Nordin har varnat för.
Nyligen upphävde EU-domstolens tribunal den skattebefrielse för biogas som EU-kommission har godkänt för svensk del. Undantaget går ut i början av mars. Domen handlar något förenklat om risk för snedvriden konkurrens mellan stater och bygger på en överklagan från ett tyskt biogasföretag.
Det innebär i sin tur att den ”naturgas” som Sverige och de flesta andra stater vill bli av med – den som är fossil och göder Putinregimens krig mot Ukraina - likställs med den förnybara gas som behövs. Det är förstås åt skogen, trots det är det oklart om domen överklagas.
Om så inte sker behöver Sveriges regering hitta andra sätt att fasa ut fossilgasen och stärka den svenska biogasproduktionen. Man brukar säga att biogasen, sett ur ett livscykelperspektiv, minskar utsläppen med upp till 95 procent jämfört med fossila bränslen. Den förnybara gasproduktionen är värdefull för landets transportsystem och för jordbrukets möjligheter till omställning, med allt från elproduktion till fordonsdrift.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har argumenterat för att domen i första hand gäller en byråkratisk-teknisk fråga och kräver fördjupad granskning av EU-kommissionen. Oavsett är det bäst att ligga steget före. Regeringen kan inte räkna med att situationen garanterat rätar upp sig, utan måste ha en plan B om kommissionen inte klarar ut situationen.
Sverige behöver all biogasproduktion som är möjlig att få fram, för framtidens bruk.