Ha gärna brått att stoppa brott på väg

Om kriminaliteten känner sig trygg på vägarna, måste polisen bryta den illusionen.

Den här veckans insats från polisens sida visar på en kriminalitet som tål att uppmärksammas - och motverkas.

Den här veckans insats från polisens sida visar på en kriminalitet som tål att uppmärksammas - och motverkas.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2020-11-11 05:10
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Bli inte irriterad om du blir stoppad av polisen och får visa körkortet. Det betyder bara att lagens väktare gör vad de är tänkta att göra. Den här veckan är det en som polisen kallar det, nationell insatsvecka i trafiken, mot brott på väg. 

Kombinationen trafik och polis handlar ju oftast om fortkörare och nykterhetskontroller. Ingetdera ska underskattas. Förare som kraftigt bryter mot hastighetsreglerna utgör ofta säkerhetsrisker. Förare som kör i påverkat tillstånd, av alkohol eller knark, sätter inte bara sitt eget liv på spel.  

Längs vägarna pågår annan kriminalitet, med lika stora eller större konsekvenser än så. Under den här veckan ska polisen hålla ett extra vakande öga längs riksvägar och motorvägar. Den som har följt debatten om inbrottsligornas härjningar vet att mindre vägar ingalunda är förskonade från kriminellas rörelsemönster. Men det ena utesluter inte det andra. Om några skurkar upptäcks längs de stora vägarna kommer dessa inte att kunna svänga av mot de mindre och skapa oro och otrygghet.   

Det är rimligt att ha brått att stoppa brott på väg. Det låter putslustigt, men är relevant. Kontroller av fordon, förare och passagerare gör nytta. I jakten på allt från stöldgods och narkotika till efterlysta personer och personer med oklar identitet. 

För tryggheten i samhället är vägarna en viktig faktor. Det är inte ovanligt med att fastighetsägare i och nära stora vägar drabbas av inbrott. På senare tid har vi sett exempel såväl i Bergshammar (SN 23/10) som i Vagnhärad (SN 26/1013/103/11), nära E4:an. Om det går lätt att komma undan blir kriminaliteten stärkt och växande. 

I stället ska det ständigt vara med risk för upptäckt som inbrottsligor, knarksmugglare, gängkriminella och efterlysta väljer att använda svenskt vägnät.