För en kort tid sedan slog 16 myndigheter till i en gemensam insats mot den kriminella ekonomin i Bergslagen och Mälardalen. En central del i detta var kontroll av ”jordgubbsförsäljning med koppling till en central våldsdrivande aktör och företagsstrukturerna runt denne”, som Polisen skriver. Den gängkriminella miljön finns på många håll.
Resultatet blev, bland annat, sju arbetsplatsinspektioner. Där visade det sig att barn sålde jordgubbar och hanterade kontanter, och fyra fall av brott mot utlänningslagen upptäcktes. I insatsen som helhet tog myndigheterna bilar, kontanter, guld och en gaffeltruck i beslag, till ett värde av 330 000 kronor.
Myndigheterna tipsar också om att du som kund kan göra ditt när du handlar jordgubbar: se till att numret du swishar betalningen till är ett företagsnummer som börjar med 123. Det går också att fråga försäljaren om den har giltigt tillstånd.
Om du köper utan att ha koll till midsommarfesten kan du gynna allt annat än goda krafter. Även om bären är söta. Håll de fula jordgubbarna borta.
På midsommar behöver vi anstränga oss extra för att äta klokt och inte bara gott. Vet du varifrån maten du äter kommer? Bryr du dig? Det borde du. Sett till kvalitet, närhet, äkthet eller anständighet finns skäl att uppmärksamma att vara noggrann också med jordgubbarna. Det finns smakskäl till det: långa dagar och kalla nätter här i Norden bidrar till högre syra och sötma i bären. Klimatskäl talar för att söka så korta transportsträckor som möjligt.
Köp helst svenska jordgubbar. Gärna närodlade om du hittar sådana. Kolla utbudet i dina lokala matbutiker eller sök odlare via Visit Sörmlands hemsida. Det är inget fel på jordgubbar från andra länder, men det är fult om de säljs som ”svenska”. En bluff brukar ofta hänga ihop med fler. Köp inte grisen i säcken, gynna inte den svarta ekonomin och göd inte kriminella sfärer.
Matfusket i vardagen behöver tas på allvar, också vid sidan av högtiderna. Regeringens särskilda utredare Eva-Lotta Hedin vill se en nationell kontrollstyrka mot livsmedelsfusk. Hon bedömer att fusk med importerad mat omsätter runt nio miljarder om året, lågt räknat.
Även om jordgubben nu blir en stark symbol för att välja sin mat och köpa från betrodda källor, finns det lika goda skäl att visa samma omsorg om allt annat på midsommarbordet, för det som går. Kolla gräddfilen, gräslöken, sillen och köttbullarna. Se över dryckerna – och, för den som är sugen på det, alkoholen. Märkningen Från Sverige är ett sätt att kunna välja det som passar. Ekologiskt och närodlat är andra. Hemodlat, hembakat, hem… ja, det mesta egentillverkat inom lagens gränser är något extra fint.
Upp med stången, omfamna blomsterängarna, ät gott och låt midsommarnattens brytningstid mellan dröm och verklighet bygga ett hopp om en bättre framtid.
Glad midsommar!