Halt! Här får endast vissa passera

Danmark har äntligen öppnat upp sina gränser för oss svenskar, men det är inte fritt fram för svenskar norr om Hallandsåsen.

Den danska gränsen är öppen, men inte utan underliga restriktioner som mer liknar symbolpolitik än coronabekämpning.

Den danska gränsen är öppen, men inte utan underliga restriktioner som mer liknar symbolpolitik än coronabekämpning.

Foto: Johan Nilsson / TT

Ledare2020-08-04 05:56
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Från och med månadsskiftet har Danmark öppnat upp för svensk turism i landet. Förut var det bara skåningar, blekingar och hallänningar som släpptes in, men nu har även resten av Sverige fått grönt ljus att turista i vårt grannland. Det är däremot inte utan vissa förbehåll.

För en sörmlänning innebär det att du kan åka in i Danmark om du har ett så kallat "särskilt ärende" eller om du kan uppvisa att du har bokat sex övernattningar i landet. Om du är skåning kan du resa in över dagen, exempelvis ta tåget till Köpenhamn eller tura med båten från Helsingborg till Helsingör, utan krav på särskilda ärenden eller hotellövernattningar. 

Tidigare har de selektiva inreserestriktionerna för nordliga län motiverats av att smittspridningen är större i norr än i söder. Om samma princip gäller nu är det underligt att svenskar norr om Hallandsåsen tvingas övernatta hela sex dagar i Danmark, då det snarare skulle innebära en större risk för smittspridning än att besöka landet över en dag eller två. 

Det är svårt att förstå logiken bakom beslutet, men det kanske är precis därför de inkonsekventa restriktionerna existerar. Det handlar mer om att sätta exempel och visa någon slags inbillad, politisk handlingskraft, än reell smittbekämpning. Kravet på sex övernattningarna kommer troligen inte leda lite mindre smittspridning, men det kommer definitivt ge mer klirr i kassan för den danska ekonomin. Inte helt fel för ett land vars ekonomi varit nedstängd under större delen av våren.