Sörmlands handlare ska inte stötta Putin

Välj bort varumärken som bidrar till Rysslands krigsekonomi.

Foto: Anton Swärdhagen

Ledare2023-06-17 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Choklad har blivit storpolitik. Det handlar om det gigantiska livsmedelsföretaget Mondelēz som äger varumärken som Marabou, Daim, Oreo, O'boy och Philadelphia. Trots Rysslands brutala krig i Ukraina fortsätter företaget att bedriva affärsverksamhet i Putins rike. Därför har Ukraina svartlistat Mondelēz. Det bör leda till att svenska aktörer och kunder bojkottar de varumärken Mondelēz äger, så gott det går.

Trots att svartlistningen nu är sisådär tre veckor gammal dignar hyllorna fortfarande med Marabouchoklad och andra Mondelēzvaror, på många håll i Sörmland. Livsmedelskedjorna har knappt gjort något för att lyssna på kraven om bojkott. I en del butiker är det till och med kampanjpris på Mondelēz varor.

Tuffa ekonomiska tider försvårar för mindre aktörer. För enskilda handlare kan det vara det vara besvärligt, men inte nödvändigtvis omöjligt, att ta sig fram utan Mondelēz produkter i hyllorna. Men fler måste göra som ICA-handlaren i Umeå. Han har helt plockat bort bolagets varor ur sortimentet. 

Mats Calla, som ICA-handlaren heter, gör klart att han förlorar en hel del pengar på beslutet att rensa i Marabouhyllorna. Men han känner sig tvungen att markera mot Mondelēz, som har haft gott om tid på sig att avyttra sina verksamheter i Ryssland det senaste året. 

Näringslivet behöver den sortens moraliska röster. Att hitta andra chokladleverantörer som inte verkar i Ryssland är knappast svårt.

Fler företag och aktörer har hakat på bojkotten. SJ, SAS och Försvarsmakten säger numera nej till Mondelēz produkter. Även Svenska Fotbollförbundet klipper sina band till bolaget och vill inte längre synas tillsammans med Marabous varumärke under landslagsmatcherna.

Markeringen är betydelsefull. Inte bara som en symbolisk handling mot Rysslands mördande i Ukraina. En osåld choklad i Sverige kommer inte tippa den ryska ekonomin över bord. Men när företag som Mondelēz fortsätter att verka i Ryssland bidrar det itill en legitimering av regimen och kriget. Företaget betalade dessutom mer än 650 miljoner i svenska kronor i skatt till Ryssland förra året.

Att Mondelēz i Sverige varken säljer rysktillverkade produkter här eller exporterar till Ryssland är förvisso bra. Men det är inte försvar nog när företaget fortsätter, genom skatteintäkter, att finansiera Putinregimens krig i och mot Ukraina. Utöver det svärtar Mondelēz agerande inte bara ned sitt eget globala varumärke. Även det av många svenskar uppskattade Marabou drabbas.

Värt att nämna är också att Mondelēz Sverige är hovleverantör. Det måste givetvis upphöra.

Niklas Otto Olsson är politisk redaktör på liberala Katrineholms-Kuriren.