I en svår värld behövs goda nyheter från oktober

Här är 10 positiva nyheter som inträffat eller presenterats sedan förra listan publicerades i SN den 2 oktober.

Rabarber är inte bara bra mat. De bär också på oxalsyra som kan användas i en process för att återvinna viktiga metaller ur elbilsbatterier.

Rabarber är inte bara bra mat. De bär också på oxalsyra som kan användas i en process för att återvinna viktiga metaller ur elbilsbatterier.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Ledare2023-11-01 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

1. Sveriges största batteripark har nu etablerats i Haninge! Tanken är att energi ska lagras när behovet är lågt, för att sedan förbrukas när behovet är stort. En smart och energieffektiv lösning! 

2. Sedan 1997 har Sverige haft en nollvision för dödsolyckor i trafiken. Nu visar en ny studie från University of Michigan att självkörande bilar är säkrare än mänskliga förare. Således kan trafikdödligheten minska och trafiksituationen särskilt i städer förbättras!

3. Den nya versionen av ChatGPT, version 4, verkar kunna ställa diagnoser lika bra som en akutläkare. I 97 procent av de undersökta fallen kunde AI ställa rätt diagnos, visar en studie från Nederländerna. Men det lär dröja innan en noggrant testad AI kan bli ett funktionellt hjälpmedel för sjukvårdspersonalen. 

4. Goda nyheter för den biologiska mångfalden: noshörningspopulationen ökade med 5 procent förra året, enligt Internationella naturvårdsunionen. Dessutom har den sydliga vita noshörningen ökat i antal för första gången sedan 2012. 

5. I slutet av oktober skrev 11 sydamerikanska och asiatiska länder på en överenskommelse för att rädda floddelfiner, som idag är en hotad art. Överenskommelsen innebär bland annat att man ska minska föroreningar, eliminera skadliga fiskemetoder och utveckla forskning på området. Ett positivt steg framåt!  

6. I internationella energirådets (IEA:s) nya energirapport fastslås att förnybara energikällor kommer att stå för 50 procent av den globala elmixen år 2030. I dag är motsvarande siffra 30 procent. Även om mer behöver göras är det skönt att vi är på rätt väg!

7. Ny forskning från USA visar att vägglöss kan hjälpa polisen med bevismaterial. Ni läste rätt: vägglöss!  Blodet som lössen suger upp ska i framtiden kunna användas för att ta fram DNA-profiler. 

8. Inför den internationella klimatkonferensen,  COP 28, som äger rum den 30 november, har EU presenterat sitt initiativ om att driva på för att världens länder ska enas om att fasa ut fossila bränslen. Det blir i så fall första gången som ett sådant mål sätts upp globalt. Ett mycket bra initiativ – nu håller vi tummarna!

9. Rabarbersaft är inte bara fantastiskt gott, utan innehåller också ämnen som kan vara nyckeln för att återvinna viktiga metaller ur elbilsbatterier! Rabarber innehåller oxalsyra, vilket kan nyttjas i en kemisk process för att återvinna bland annat aluminium och litium, det har en studie från Chalmers visat. Ett viktigt steg framåt för den cirkulära ekonomin! 

10. Bristen på rent vatten har allvarliga konsekvenser för människors hälsa. I takt med att vi ser ökade effekter av klimatförändringar med ökad torka och ökenspridning kan detta problem bli ännu värre. Nu har dock forskare vid MIT presenterat en avsaltningsanläggning som är driven av solenergi och kan på ett mycket kostnadseffektivt sätt omvandla saltvatten till färskvatten. En mycket glädjande uppfinning!