Här är tio goda nyheter från augusti

Här är tio positiva nyheter som har inträffat eller presenterats sedan den förra listan i SN skrevs i slutet av juli.

Är detta världens mest hållbara bil? Den har tillverkats av bland annat återvunnen plast och fiskenät som samlats in från havet.

Är detta världens mest hållbara bil? Den har tillverkats av bland annat återvunnen plast och fiskenät som samlats in från havet.

Foto: John Locher

Ledare2020-09-01 05:53
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

1. Världshälsoorganisationen WHO har förklarat den afrikanska kontinenten fri från polioviruset. Polio drabbar främst barn under fem år och kan orsaka förlamning. Tack vare vaccinationskampanjer från 1996 och framåt har 1,8 miljoner fall förebyggts. 

2. Forskare har utvecklat en lovande behandling för ebola-patienter i Demokratiska republiken Kongo. Runt 90 procent av patienterna som fick två experimentella läkemedel överlevde, vilket är en klar förbättring jämfört med tidigare behandlingar. Endast 25 procent av alla som insjuknar överlever ebola utan behandling.

 

3. En grupp forskare från Australien, Kina och USA har utvecklat en ny metod för att avsalta havsvatten med hjälp av ett så kallat metal-organic framework (MOF). MOF-materialet kunde få ner mängden fasta ämnen i saltvatten till långt under de rekommenderade värdena för dricksvatten på bara en halvtimme. Sett till tidsåtgång, energiförbrukning och kostnad är det mycket effektivare än befintliga avsaltningsmetoder. 

4. Företaget Fisker har tagit fram världens kanske mest hållbara bil: Fisker Ocean. Elbilen, vars utseende påminner om en Range Rover, har tillverkats av bland annat återvunnen plast och fiskenät som samlats in från havet. Den har också solceller på taket för att få extra räckvidd. 7 000 personer har redan reserverat de första bilarna, som levereras 2022. 
 

5. Medan oljepriset har fallit har priserna på förnybara bränslen varit stabila. Det gör att den kaliforniska oljejätten Philips 66 nu bygger om ett av sina raffinaderier. I stället för råolja kommer raffinaderiet att tillverka förnybar bensin, diesel och jetbränsle baserat på bland annat matlagningsolja. Det kommer att bli den största anläggningen i världen av sitt slag, och dess koldioxidutsläpp kommer att halveras.  

6. Enligt den kenyanska regeringens senaste elefanträkning har antalet elefanter i landet mer än dubblerats de senaste 30 åren. 1989 fanns endast 16 000 elefanter kvar i Kenya, men i slutet av 2019 var siffran 34 800. Den främsta anledningen till att elefanterna blivit så många fler är att tjuvjakten har minskat. 

 

7. Hans balettlärare lade upp en video på när 11-årige Anthony Mmesoma Madu, som bor i Lagos i Nigera, dansade i regnet. Videon fick stor spridning på sociala medier och nådde American Ballet Theater i New York. De blev så imponerade att de erbjöd 11-åringen ett stipendium, och Anthony flyttar nu till USA 2021. 

8. Tusentals fåglar dör varje år i Sverige på grund av vindkraftverk. Enligt en ny studie kan den vindkraftrelaterade fågeldödligheten dock minska med 70 procent genom att helt enkelt måla ett rotorblad svart. Forskarnas budskap framgår redan av studiens titel: ”Paint it black”. 

 

9 .I Camargue i södra Frankrike har det fötts rekordmånga rosa flamingoungar. Förra året föddes endast ett tusental, men i år var ungarna mer än tio gånger fler: uppskattningsvis 12 000. Thierry Marmol, som är tillsynsman i området, menar att det kan bero på att fåglarna inte blev störda av flygplan eller andra ljud i år.  

10. Det är aldrig för sent att lära sig något nytt. Det tyckte i alla fall inte 96-årige Giuseppe Paternò, som drömt hela sitt liv om att läsa vid universitetet. Trots att coronapandemin hotade att sätta käppar i hjulet för hans planer tog han till slut sin examen, dessutom med högst betyg i sin årskull. Nu funderar han på att ta en masterexamen innan han fyller 100.