Här är tio goda nyheter som april har bjudit på

Här är tio positiva nyheter som har inträffat eller presenterats sedan slutet av mars.

Under 2021 ökade energianvändningen i världen med 5 procent, och 29 procent av den ökningen täcktes av vind- och solkraft.

Under 2021 ökade energianvändningen i världen med 5 procent, och 29 procent av den ökningen täcktes av vind- och solkraft.

Foto: Michael Probst

Ledare2022-05-02 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

1. Kriget i Ukraina är långt ifrån över, men i början av april vann Ukraina en viktig seger då ryska styrkor drog sig tillbaka från huvudstaden Kiev. Ryssland misslyckades därmed uppnå ett av huvudmålen med sin fullskaliga invasion av Ukraina.

2. Den ukrainska regeringen och landets väpnade styrkor fortsätter att ha stor nytta av satellitteknik. Tack vare exempelvis EU:s satellitcenter i Madrid och amerikanska SpaceX:s system Starlink får Ukraina underrättelser om ryska trupprörelser, stabila internetanslutningar som är svåra att slå ut och kontroll över informationsflödet.

3. Samtidigt har det ukrainska företaget Promina Aerospace bidragit med en lösning på ett påtagligt problem i rymden, nämligen det rymdskrot som utgör en fara för satelliter i omloppsbana runt Jorden. Genom lätta, självförtärande raketer där själva bränsletankarna utgör bränslet kan företaget minimera mängden skräp. Trots kriget i Ukraina räknar Promina med att kunna genomföra testuppskjutningar i år.

 

4. För att klara Parisavtalets mål att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader måste mängden vind- och solkraft öka med 20 procent per år, vilket enligt forskare på den ideella organisationen Ember är fullt möjligt. Under 2021 ökade energianvändningen i världen med 5 procent, och 29 procent av den ökningen täcktes av vind- och solkraft.

5. I den största studien om Alzheimers någonsin lyckades en internationell forskargrupp identifiera 42 gener som inte tidigare kopplats till förhöjd risk för att få sjukdomen. Det kommer dels att leda till fler nya möjliga behandlingar mot Alzheimers, och dels hjälpa forskare att utveckla algoritmer som kan förutsäga vilka som har större risk att insjukna. 

6. Tack vare ett elektroniskt implantat som opererades in i ryggmärgen fick en kvinna i Schweiz tillbaka förmågan att stå och gå, vilket hon hade förlorat på grund av en neurodegenerativ sjukdom som medförde lågt blodtryck. Det är första gången man har lyckats förbättra blodtrycksreglering för den typen av patienter.

7. Den utrotningshotade Sumatranoshörningen, vars population bara består av ett 80-tal individer i det vilda, har fått tillökning. I slutet av mars föddes kalven Rosa i Way Kambas National Park, den första kalven i området på tio år. Det väcker nytt hopp om artens överlevnad, efter att den indonesiska regeringen och dess samarbetspartners gjort stora ansträngningar för att begränsa exempelvis tjuvjakt. 
 

8. Världens största passagerarflygplan Airbus A380 har genomfört en testflygning där en av fyra motorer använde hållbart bränsle, som bestod av en blandning av matolja och fettavfall. Företaget jobbar nu vidare för att alla Airbus-plan ska gå på hållbart flygbränsle år 2030.

9. Forskare vid University of Michigan har i djurförsök lyckats behandla tumörer med hjälp av ljudvågor, och för 80 procent av mössen finns inga tecken på att tumören kommer tillbaka. Det ger hopp om fler icke-invasiva behandlingar av tumörer och cancer, utan samma bieffekter som exempelvis kemoterapi. 

10. Forskare vid University of Texas Austin har utvecklat en metod som gör det 4 000 gånger mindre sannolikt att gensaxen Crispr, som har potential att bota en mängd sjukdomar, klipper bort fel del av genomet. Jack Bravo, en av forskarna bakom den nya metoden, jämför det med om en bil kan köras i full fart eller i 15 kilometer i timmen.