Här är tio goda nyheter som augusti bjöd på

Här är tio positiva nyheter som har inträffat eller presenterats sedan den förra goda nyheter-listan i SN skrevs i slutet av juli.

Det israeliska företaget Watergen har tagit fram en innovativ lösning för att öka tillgången på dricksvatten med hjälp av vattenånga i atmosfären. Bilden visar när tekniken testades 2020 på Gazaremsan.

Det israeliska företaget Watergen har tagit fram en innovativ lösning för att öka tillgången på dricksvatten med hjälp av vattenånga i atmosfären. Bilden visar när tekniken testades 2020 på Gazaremsan.

Foto: Adel Hana

Ledare2021-08-31 21:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

1) Det israeliska företaget Watergen har tagit fram en innovativ lösning för att öka tillgången på dricksvatten. Den tar vara på den vattenånga som finns i atmosfären och kondenserar denna för 5–12 öre per liter. Maskinen har redan använts på till exempel sjukhus i Gazaremsan, i byar i centrala Afrika och i samband med brandbekämpning i Australien. 

2) Enligt Världshälsoorganisationen WHO andas 93 procent av alla barn i Polen förorenad luft. För att illustrera hur luften kan renas med naturliga lösningar har Copernicus Science Center i Warszawa skapat en stor ”luftbubbla”, som består av glascylindrar som innehåller alger i vatten. Det skapar ett mikroklimat inuti bubblan där barnen kan andas ren luft när de leker. Bubblan kan bli permanent, och det finns planer på att bygga liknande strukturer i andra polska städer.

 

3) Efter robotgräsklipparna kommer nu mer avancerade maskiner som Sybil, en trädgårdsrobot som kan skilja på ogräs och plantor såsom jordgubbar. Sybil kan också plantera frön och visa var det behöver vattnas. De första robotarna levereras i december i år. 

4) Det norska företaget Othalo försöker lösa två stora utmaningar samtidigt: minska mängden plastavfall och bostadsbristen i Afrika söder om Sahara. Med åtta ton plast per hus kommer företagets första fabrik i Kenya att konstruera 2 800 prisvärda tvåvåningshus per år. 

5) I dag är litiumjon den vanligaste batteritypen, men nu är fler batterityper på gång. CATL, världens största batteritillverkare för elfordon, presenterade nyligen ett natriumjonbatteri som kan innebära ett stort språng för elbilsindustrin. Dels är tillgången på natrium 1000 gånger större än på litium, dels kan natriumjonbatterierna ladda snabbt och prestera bättre vid höga och låga temperaturer. 

 

6) Träd motverkar global uppvärmning mer än vad forskare tidigare trott, enligt en ny studie från en grupp vid amerikanska Princeton-universitetet. Det tidigare forskning har förbisett är att moln ofta bildas över skogar. Eftersom molnen i sin tur reflekterar solstrålar drar forskarna slutsatsen att trädplantering är en effektiv metod för att kyla ner Jordens atmosfär. 

7) Enligt elbilstillverkaren Tesla har deras batterifabriker nu ett återvinningssystem som innebär att nästan alla (92 procent) av metallerna i batterierna kommer att kunna återvinnas i nya batterier. Det skulle minska elbilarnas negativa miljöpåverkan från exempelvis utvinning av litium betydligt. 

8) Forskare vid australiensiska RMIT har utvecklat en ny typ av generator som kan generera dubbelt så mycket vågenergi som dagens modeller. Den vanligaste tekniken för att utvinna vågenergi kräver sensorer och annan elektronik för att synkronisera med vågorna, men den nya enheten behöver bara flyta upp och ner med vågorna. 

 

9) Många av de flyktingar som evakueras till USA från Afghanistan har inte hunnit få bostad när de anländer. Därför skänker uthyrningstjänsten Airbnb bort övernattningar till 20 000 afghanska flyktingar med pengar som tas ur bolagets egen kassa. Det ger hjälporganisationer och myndigheter tid att hitta mer långvariga boendelösningar.

10) En forskargrupp vid Tel Aviv-universitetet i Israel har för första gången lyckats replikera en aktiv glioblastom med hjälp av en 3D-skrivare. Glioblastom är en aggressiv form av hjärntumör, och genom att skapa en simulerad variant kan forskare lättare testa nya behandlingsmetoder.