Här är tio goda nyheter som gladde oss i mars

Här är tio positiva nyheter som har inträffat eller presenterats sedan den förra listan i SN skrevs i slutet av februari.

2020 återvann svenskarna som aldrig förr: runt 64 kilo tidningar och förpackningar per person. Invånarna i östra Sörmland är flitigare än genomsnittet.

2020 återvann svenskarna som aldrig förr: runt 64 kilo tidningar och förpackningar per person. Invånarna i östra Sörmland är flitigare än genomsnittet.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Ledare2021-04-01 05:53
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

1. Kemisterna Anders Lorén och Marcus Vestergren har tillverkat matfett på kemisk väg, med hjälp av elektricitet och koldioxid (DI 17/3). Metoden skulle kunna vara ett viktigt komplement till traditionellt jordbruk, eftersom det tar jämförelsevis lite mark i anspråk. Nästa steg för att göra mat av el är att ta fram även socker- och proteinprodukter med ungefär samma metod. 

2. Mängden oljeutsläpp i världen har minskat enormt de senaste decennierna. Enligt statistik från Our World in Data, som drivs av forskare vid Oxford, är trenden tydligt nedåtgående. På 1970-talet skedde i snitt 24,5 stora oljeutsläpp (över 700 ton) per år; på 2010-talet var det endast 1,7 stycken per år. 

3. 2020 återvann svenskarna som aldrig förr: runt 64 kilo tidningar och förpackningar per person, enligt nya siffror från företaget FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen). Kommunerna i SN:s upptagningsområde ligger alla över rikssnittet. 

4. Kan nässpray vara lika effektivt som ett stick i armen mot covid-19? Det försöker studier i bland annat Hongkong och Storbritannien ta reda på. Fördelarna med ett nässprayvaccin skulle vara flera: dels kan det stärka immunresponsen i det område där SARS-CoV-2-viruset först tar sig in i kroppen, dels skulle man kunna ta det hemma. 

5. Israeliska forskare har tagit fram ett chip som gör det enklare och billigare att ta fram nya läkemedel och eliminerar behovet av djurförsök. Chipet innehåller mänsklig vävnad och kan simulera hur organ som njurarna, levern och hjärtat svarar på behandling. 

6. Företaget SMART Tire Company använder en gammal teknik från Nasa för att göra cykelpunkteringar till ett minne blott. Materialet de använder heter Nitinol och består av en blandning av nickel och titan. Det är lika flexibelt som gummi, men innehåller inte någon luft. Det har funkat på främmande himlakroppar, och kan snart göra det också på cykelvägar.

7. Många sorters plast är svåra att återvinna, men en ny fabrik i norra England ska bryta ner alla sorters plast med hjälp av ånggeneratorer som arbetar vid högt tryck. Fabriken ska stå klar 2022 och processa drygt 36 000 kilo plast per år. 
 

8. Helsingfors har hittat ett nytt, hållbart sätt att värma upp staden: tio flytande reservoarer som lagrar värme i havsvatten och även kan användas för växthus och uppvärmda pooler som stadens invånare kan besöka. Den här typen av värmelagring har använts förut, men aldrig på samma skala som i den finska huvudstaden.

9. Trots leveransproblem kom åtminstone en god nyhet på vaccinfronten i mars, när den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA godkände belgiska Janssens vaccin. Fördelarna med Janssen-vaccinet är bland annat att det – till skillnad från exempelvis Pfizer-vaccinet – kan förvaras i flera månader i vanlig kyltemperatur och bara kräver en dos i stället för två. 

10. Samtidigt visar data från Israel – det land där vaccineringen mot covid-19 har kommit längst – att antalet nya fall, sjukhusinläggningar och dödsfall sjunker drastiskt. I början av januari hade Israel nästan 12 000 nya, bekräftade covid-19-fall. Nu när drygt hälften av befolkningen är vaccinerad är den siffran nere på drygt 800 nya fall per dag. Häromveckan kunde därför barer och restauranger öppna upp igen, och uteserveringarna i Tel Aviv är fulla i stort sett som vanligt.