Här är tio goda nyheter som januari bjöd på

Här är tio positiva nyheter som har inträffat eller presenterats sedan den förra listan i SN skrevs i slutet av december.

Så här såg det ut när Parisavtalet, det globala klimatavtalet, trädde ikraft 2016. Nu har USA återgått till att vara del av avtalet igen, efter det att Joe Biden efterträtt Donald Trump som president.

Så här såg det ut när Parisavtalet, det globala klimatavtalet, trädde ikraft 2016. Nu har USA återgått till att vara del av avtalet igen, efter det att Joe Biden efterträtt Donald Trump som president.

Foto: Michel Euler

Ledare2021-02-01 05:31
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

1. Forskare på Carnegie Mellon-universitetet i USA har tagit fram ett test som visar om patienter har antikroppar mot covid-19 på 10–12 sekunder. Med hjälp av en biosensor behövs bara någon droppe blod (fem mikroliter) för att skicka svaret till en mobilapp. Tekniken kommer att hjälpa till med att bedöma immunförsvarets respons på vacciner. 

2. En studie av Urban Johansson Kostennniemi vid Umeå universitet visar att vaccinering i unga år kan ha positiva biverkningar. Johansson Kostenniemi undersökte hur hjärnhinneinflammation minskade när barn i Västerbotten började vaccineras mot bland annat pneumokocker. En minskad risk för hjärnhinneinflammation ledde i sin tur till färre fall av psykisk sjukdom i vuxen ålder.

 

3. Sedan 2010 har priset på batteripack till elfordon (litiumjonbatterier) sjunkit med 89 procent, enligt nyhetstjänsten Bloomberg. Det gör att snittpriset för litiumjonbatterier nu närmar sig 100 dollar (cirka 840 kronor) per kilowattimme. Den gränsen är viktig, för det är då elbilar kan bli lika billiga som bensinbilar. 

4. En av de stora nackdelarna med elbilar i dag är att de tar lång tid att ladda, men om några år kan det vara lika enkelt som att tanka en bensinbil. Det israeliska företaget Store Dot har nämligen tagit fram en prototyp på ett batteri som kan laddas på fem minuter. Om fem år kan batterierna finnas i nya elbilar. 

5. Det amerikanska företaget Deep Health har utvecklat en AI-algoritm (artificiell intelligens) som kan hjälpa läkare att upptäcka bröstcancer upp till två år tidigare än i dag. AI:n är också snabb på att sortera bort bilder där det inte finns någon cancer. Tanken är att den ska fungera som assistent till radiologer i särskilt svårtolkade fall. 

 

6. Bangladesh, Filippinerna, Indonesien och Vietnam lägger ner 80 procent av sina planerade kolkraftverk, vilket sparar världen stora mängder utsläpp. Den främsta anledningen till att planerna skrotades var att banker i till exempel Sydkorea och Japan såg det som en alltför riskabel investering, eftersom kol inte är konkurrenskraftigt jämfört med andra energikällor. 

7. För 2020 var antalet omkomna i trafiken det lägsta sedan mätningarna inleddes på 1950-talet, enligt Transportstyrelsen. Den låga dödssiffran – 190 personer var delvis en effekt av pandemin, men också av långsiktig utveckling av fordonen och infrastrukturen. Det är framför allt antalet omkomna i personbilsolyckor som har minskat. 

8. I den indiska delstaten Gujarat byggs nu världens största så kallade hybridpark för förnybar energi. Hybridparken är en del av ett större projekt som också omfattar en avsaltningsanläggning, som kommer att förse 800 000 personer med vatten varje dag.

 

9. Ett av Joe Bidens första beslut efter att han svurits in som USA:s president den 20 januari var att begära återinträde i det globala klimatavtalet (Parisavtalet). Biden förväntas kalla till ett internationellt klimatmöte i vår och sätta ett nytt utsläppsminskningsmål för USA. USA är i dag världens näst största utsläppare efter Kina.

10. Många städer har hyrcyklar, men finska Lahtis blir nu först i världen med hyrskidor i stan. Även om kommunen plogar cykelbanor för vintercyklare är det i många fall lättare att ta sig fram på längdskidor, och det finns nu stationer där man kan låna ett par. Om systemet visar sig populärt kommer det att komma tillbaka i framtiden.