Här är tio goda nyheter som maj bjöd på

Första potentiella vaccinet mot covid-19 verkar lovande. Könsstympning förbjuds i Sudan. Världens snabbaste internet har uppmätts i Australien. Goda nyheter - världen över.

Företaget Moderna i USA har fått den andra fasen av klinisk testning av sitt covid19-vaccin godkänd. Snart inleds prov med betydligt större försöksgrupper.

Företaget Moderna i USA har fått den andra fasen av klinisk testning av sitt covid19-vaccin godkänd. Snart inleds prov med betydligt större försöksgrupper.

Foto: Ted S. Warren

Ledare2020-06-02 06:48
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Här är tio positiva nyheter som har inträffat eller presenterats sedan den förra listan i SN skrevs i slutet av april. 

1) Det första potentiella vaccinet mot covid-19 som har testats på människor är lovande. Vaccinet, som tillverkats av företaget Moderna, stimulerade en immunrespons hos åtta personer som fick två doser. Den andra fasen av den kliniska prövningen har godkänts av USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet FDA och börjar inom kort med betydligt större försöksgrupper. 

2) Hälsoföretaget Werlabs och nätapoteket Apotea börjar sälja ett antikroppstest för att avgöra om personer har haft covid-19. Testet har 99,6 procents träffsäkerhet och varken Werlabs eller Apotea tar ut någon vinst av det. Målet är att kunna utföra 100 000 tester i veckan, och hälso- och sjukvårdspersonal är prioriterad. 
 

3) De första långdistansleveranserna med drönare i USA kommer att leverera skyddsutrustning till vårdpersonal i delstaten North Carolina. Novant Health, som driver hundratals sjukhus och vårdcentraler i sydöstra USA, kommer att använda drönarna för att fördela skyddsutrustning till de vårdenheter där det behövs mest.
 

4) Den nya forskningsorganisationen Global Virome Project vill hitta skadliga virus redan innan de når människor och ta fram botemedel. Forskarna vill kartlägga en halv miljon virus och riskmiljöer för smitta på tio år. Modellen påminner om hur människans DNA lästes av i början av 2000-talet. 

 

5) Sudanesiska kvinnor spelade en avgörande roll när diktatorn Omar al-Bashir störtades förra året efter 30 år vid makten. Nu stärks kvinnors rättigheter i Sudan, senast i och med att kvinnlig könsstympning förbjuds. I slutet av förra året avskaffades också de ”sedlighetslagar” som begränsade kvinnors klädsel, rörelsefrihet och möjligheter att arbeta och studera. 

6) En ny studie från Karolinska Institutet visar att kognitiv beteendeterapi mot hälsoångest (hypokondri) är lika effektivt via internet som öga mot öga. Detta är en särskild fördel under coronapandemin, som begränsar möjligheterna för fysiska möten, och är mer tidseffektivt för både terapeuten och patienten. 

 

7) Forskare har hittat en mikroorganism som skyddar myggor från att bli infekterade med den parasit som orsakar malaria. Det ger hopp om att minska antalet dödsfall i malaria, som dödar runt 400 000 människor om året. De flesta som dör är barn under fem år. 
 

8) En forskargrupp i Australien har uppnått världens snabbaste internethastighet någonsin: 44,2 terabit per sekund. Det motsvarar en nedladdning av 1 000 filmer i HD på en sekund. Tekniken som forskarna använde skulle avhjälpa de kapacitetsproblem internet har i dag och som har fått bland andra Netflix och YouTube att sakta ner hastigheterna under coronapandemin. 
 

9) Costa Rica blev det första landet i Centralamerika att legalisera samkönade äktenskap. Ett större firande av lagändringen fick ställas in på grund av coronapandemin, men de första vigslarna och ett program om HBTQ-rättigheter visades på nationell tv. 
 

10) Björn Lagerman, som har närmare 50 års erfarenhet som biodlare, har tagit fram appen BeeScanning för att analysera hur bisamhällen mår. Appen är gratis och kan med hjälp av artificiell intelligens till exempel bedöma om bisamhällena angripits av varroaparasiter. Döende bisamhällen kan bli ett enormt problem eftersom en tredjedel av all mat är beroende av pollinerande bin för att kunna produceras.