Här är tio goda nyheter som oktober bjöd oss på

Nya solpaneler sätts upp. Men det har varit svårt att återvinna gamla, men nu kan den australiensiska forskaren Paolo Dias ha hittat en kommersiellt gångbar lösning.
Nya solpaneler sätts upp. Men det har varit svårt att återvinna gamla, men nu kan den australiensiska forskaren Paolo Dias ha hittat en kommersiellt gångbar lösning.

Här är tio positiva nyheter som har inträffat eller presenterats sedan slutet av september.

Ledare 1 november 2022 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

1. En av de största nackdelarna med elbilar jämfört med bensin- och dieselbilar är laddningstiden. Men forskare från amerikanska Penn State University och företaget EC Power har nu lyckats få ned laddtiden till 10 minuter. Detta genom att reglera batteriets värme med ultratunn folie av nickel.

2. Vad skulle vi göra om en asteroid var på väg rakt mot Jorden? Nu har Nasa fått öva på det scenariot, med goda resultat. Man lät rymdsonden Dart – som är ungefär lika stor som ett kylskåp – krascha in i asteroiden Dimorphos, vars omloppsbana ändrades betydligt.

3. Opioider som morfin används ofta inom vården för deras smärtstillande effekt, men de har samtidigt negativa biverkningar som beroendeframkallning. Ett forskarlag i Tyskland har med hjälp av kollegor i Kanada, Kina och USA hittat ett sätt att undvika de biverkningarna och separera de smärtstillande och lugnande effekterna. De nyidentifierade substanserna är dessutom enkla att framställa.

4. Företaget Lithos Carbon har hittat ett unikt sätt att både ta bort kol från det globala kretsloppet och samtidigt göda grödor. Med hjälp av stendamm från basalt (den vanligaste vulkaniska bergarten på Jorden) kan kol fångas upp från regnfall och sedan bindas permanent i stället för att stanna i atmosfären. Dessutom berikas åkrar med näring och bönderna får ta del av vinsten.
 

5. Amerikanska Aeromine Technologies har tagit fram små vindturbiner som ger fastighetsägare ett helt nytt sätt att generera förnybar energi. Turbinerna är tre meter höga och har inga blad, utan vinden får en propeller inuti turbinen att rotera. På så sätt kan Aeromines turbiner generera upp till 50 procent mer el än solpaneler, till samma kostnad.

6. Hittills finns det få lösningar för att återvinna gamla solpaneler. Den australiensiska forskaren Paolo Dias har dock lyckats hitta en lösning som dessutom är kommersiellt gångbar, genom att ta bort aluminiumramen och sedan strimla solcellerna. Så kan material som koppar och aluminium användas till nya solpaneler igen.

7. Trots finanskrisen och pandemin har den globala medelklassen vuxit rejält de senaste decennierna, visar en rapport från den schweiziska banken Credit Suisse. Till exempel har en tredjedel av världens befolkning nu en förmögenhet på 10 000–100 000 dollar (110 000–1 100 000 kronor), jämfört med en knapp fjärdedel för tio år sedan.
 

8. I Japan kommer regeringen att ändra lagstiftning från 1800-talet som gjort livet svårt för frånskilda kvinnor. Till exempel har den tidigare mannen automatiskt blivit vårdnadshavare för barn som föds upp till 300 dagar efter att skilsmässan trätt i kraft. Kvinnor som blivit utsatta för våld i hemmet väljer därför ofta att inte registrera sina barn, vilket gör det svårare för barnen att få tillgång till skola och sjukvård.

9. För sex månader sedan var världen närmare än någonsin att utrota polio. Det menar Microsoft-grundaren och filantropen Bill Gates, som skänkt en betydande del av sin förmögenhet till det ändamålet. Nu kommer han att donera ytterligare 1,2 miljarder dollar (13 miljarder kronor) för att stoppa spridningen av sjukdomen nästa år.

10. Efter en vecka på rymmen kom kungskobran Sir Vääs till slut tillbaka till sitt terrarium på Skansen i Stockholm. "We got him back!", skrev Skansenakvariet i ett pressmeddelande. Tack vare sin utbrytningsskicklighet kallas Sir Vääs numera även Houdini.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa