Här är tio nyheter som gör världen bättre

Bottar mot bedrägerier och ett nytt snabbtest mot blodförgiftning, det är två av sommarens goda nyheter.

För andra året i rad har gavialer fötts i fångenskap, vilket ökar möjligheterna att stötta den i det vilda hotade arten.

För andra året i rad har gavialer fötts i fångenskap, vilket ökar möjligheterna att stötta den i det vilda hotade arten.

Foto: DANNY ZHAN

Ledare2024-08-08 14:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

1. Forskare i USA har skapat ett nytt test som kan upptäcka blodförgiftning på mindre än tio minuter. Blodförgiftning, eller sepsis, är ett livshotande tillstånd som globalt drabbar runt 50 miljoner årligen och i Sverige drabbas 50 000 personer. Det nya testet har blivit godkänt av amerikanska myndigheter och används redan på sjukhus i USA. Sepsis missas ofta tidigt när symptomen är lindriga och därför kan detta nya framsteg vara en medicinsk vändpunkt!

2. Snart kan det finnas nya och hållbara sätt att producera vätgas för fartyg och ubåtar! Forskare på MIT har upptäckt att dessa farkoster kan driva sig själva med vätgas genom att använda aluminiumpellets från gamla läskburkar, havsvattnet och den oväntade ingrediensen: kaffesump. Forskarna ska snart genomföra sitt första test.

3. Träd kan vara viktigare för att reglera klimatförändringarna än vi tidigare trott! University of Birmingham har kunnat visa att vi avsevärt underskattat hur mycket av växthusgasen metan som mikrober i trädens bark absorberar. Studien indikerar att träd i tempererade och tropiska zoner har ungefär 10 procent mer klimatnytta än vi tidigare trott.

undefined
Tillsammans med gamla läskburkar och havsvatten kan kaffesump visa sig ge bra drivkraft.

4. Kirurger i Texas har nyligen implanterat det första artificiella titanhjärtat i en patient. Det artificiella hjärtat tillåter människor att leva längre i väntan på en hjärttransplantation. Denna innovation kan rädda miljontals liv. Hjärtsvikt är ett globalt hälsoproblem som drabbar minst 26 miljoner människor världen över.

5. Forskare i Australien har använt AI för att förhindra bedrägeribrott. Forskarna har skapat chattbottar som samlar in information om bedrägerier och håller bedragarna upptagna i långa samtal. Målet med projektet är att störa affärsmodellen och att hindra den organiserade brottsligheten.

6. Framsteg i kampen mot att rädda utrotningshotade arter! På ett zoo i USA har nya gavialer kläckts för andra året i rad. I det vilda finns bara 650 vuxna individer kvar och arten, som tillhör krokodildjuren, klassas som akut hotad. Varje insats är viktig!

7. Ett nytt malariavaccin har introducerats i Elfenbenskusten som både är effektivt och prisvärt. Flera afrikanska länder planerar att införa malariavaccinet under året, vilket är glädjande eftersom malaria dödar fyra personer om dagen.

8. Det finska bolaget Solar Foods har skapat ett protein med ingredienser från luften och sokraft. Proteinet skapas genom elektricitet och koldioxid. Förhoppningen är att Solein-proteinet kan användas i olika livsmedel och att tekniken kan samexistera med traditionellt jordbruk, för att minska utsläppen och markanvändningen vid traditionell matproduktion.

9. Priserna på litiumjonbatterier i Kina har halverats det senaste året och det produceras fler batterier än vad det finns efterfrågan för. Detta har medfört att priserna på elbilsbatterier minskar och det blir mer lönsamt att genomföra den gröna omställningen!

10. I en pågående utgrävning av Rom trots det ha hittats rester av det antika påvliga palatset från Konstantin den stores tid (272-337). Upptäckten kan ge oss mer kunskap om den antika världen och om vår egen historia.