Här är tio tips på hur du kan stötta Ukraina

De goda nyheterna tar tillfällig paus, vi tipsar i stället om vad privatpersoner kan göra för att stötta det angripna Ukraina.

SN:s ledarskribent Emanuel Örtengren har samlat tio exempel på hur du som privatperson kan stötta Ukrainas befolkning.

SN:s ledarskribent Emanuel Örtengren har samlat tio exempel på hur du som privatperson kan stötta Ukrainas befolkning.

Foto: Emilio Morenatti

Ledare2022-02-28 12:45
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Eftersom Rysslands krig mot Ukraina har eskalerat utgår SN:s ordinarie lista med tio goda nyheter från den gångna månaden. I stället har SN:s ledarskribent Emanuel Örtengren samlat tio exempel på hur du som privatperson kan stötta Ukrainas befolkning. Urvalet består främst av väletablerade internationella organisationer, men kom ihåg att göra noggranna efterforskningar om du själv vill donera pengar för att försäkra dig om hur de kommer att användas.

1. Enligt Rädda Barnen befinner sig åtminstone 7,5 miljoner ukrainska barn i fara. Över 90 procent av pengarna till Rädda Barnens verksamhet går direkt till barn, och organisationen har varit på plats i Ukraina sedan 2014. Det går att donera genom Swish (902 0033), Plusgiro (90 2003-3) eller Bankgiro (902-0033).

2. SOS Barnbyar har hittills evakuerat 120 barn och familjer från Luhansk och Brovary i mitten av februari. De genomför just nu en katastrofinsamling som går till akutstöd för evakuerade, mat, boende, hygienartiklar och psykosocialt stöd. Swisha till 123 320 07 14 eller skicka en gåva till PG 90 02 29-6 och märk bidraget med ”Ukraina”.

3. Även Läkarmissionen hjälper ukrainska barn som redan levt i svår utsatthet på ett center i staden Lviv, och bistår med sjukvårdsutrustning. Mer information finns på hemsidan lakarmissionen.se. 

4. Civil Rights Defenders stöttar människorättsförsvarare i Ukraina, bland annat genom en akutfond. Det går att stödja deras arbete genom att swisha till numret 900 12 98 eller fylla i ett formulär på deras hemsida crd.org.
 

5. Röda Korset bidrar med mat, värme och sjukvårdsutrustning på plats. Swisha till 900 80 79 eller ge en gåva via hemsidan rodakorset.se. 

6. Läkare Utan Gränser har sedan tidigare jobbat i Ukraina med att ge vård till människor med tuberkulos och hepatit C. Det går att swisha till 900 60 32 eller donera via hemsidan lakareutangranser.se.

7. Reportrar Utan Gränser varnar för att journalister riskerar att bli måltavlor, precis som under konflikten i den ukrainska Donbass-regionen där tio journalister dödades mellan 2014 och 2016. Swisha till 123 900 44 90.

8. Den engelskspråkiga nyhetssidan The Kyiv Independent fortsätter att rapportera från kriget i Ukraina. Det går att stödja deras journalistiska arbete genom donationssidorna Patreon (patreon.com/kyivindependent) eller GoFundMe (insamlingssidan där heter ”Keep the Kyiv Independent going). 
 

9. Den svensk-litauiska organisationen Blue/Yellow hjälper civilbefolkningen i Ukraina och skickar även sådant som kevlarhjälmar och värmekameror till den ukrainska militären. Fria Moderata Studentförbundet driver en insamling för Blue/Yellow, som det går att swisha till på numret 123 460 42 78 och märk betalningen ”Slava Ukraini!” (”Ära till Ukraina!”, en vanlig paroll i Ukraina).

10. FN:s flyktingorgan UNHCR är på plats i Ukraina och ökar nu hjälpen. 370 kronor räcker till ett av UNHCR:s nödpaket. Det går swisha till 900 1645 eller betala via hemsidan sverigeforunchr.se.