Nyköpingsföretaget och bryggeriet Nils Oscar hamnar på fel sida tillståndsgränsen när reformen gårdsförsäljning av alkohol ska bli verklighet 2025. Det är klart att den som i regelverket bedöms som ”för stor” för gårdsförsäljning inte är nöjd när andra får chansen. När vd:n Henrik Kihlberg tar fram en relativt stor motorsåg för att såga reformen på DN:s debattsida, är detta förstås en faktor. Likväl är flera punkter värda att ta in, för den som vill gårdsförsäljningens väl.
Han lyfter följande scenarier:
1. Systembolaget kan straffa ut mindre bryggerier när dessa kan även sälja jämförelsevis små mängder utanför bolagets hyllor.
2. Gårdsförsäljningens regelverk är så starkt begränsande att det inte lär ge några nya jobb att tala om, inte heller mycket till tillväxt.
3. Medelstora bryggerier som inte får del av möjligheterna med gårdsförsäljning kan tvingas sluta med egna ölprovningar. Just Nils Oscar lär som en följd också tvingas stänga serveringen intill bryggeriet vid Fruängskällan. Att bryggeriet i stället kan ”gårdsförsälja” sprit och riktigt stark starköl, är en sidoeffekt med ett udda signalvärde.
Ölbryggerinäringen i Sverige har fyra riktigt stora aktörer. Därefter är det en tydlig storleksskillnad. Ungefär 75 procent av den öl som säljs på Systembolaget kommer från dessa fyra, störst är Spendrups. Nils Oscar i Nyköping är ett av de större i den fjärdedel som blir kvar. Mikrobryggerier inkluderade.
Ingen reform är perfekt i allt. En regering, som anser att den här förändringen är viktig för en modern svensk alkoholpolitik, behöver vara redo med stor justeringsvilja också i förväg. Näringsminister Ebba Busch (KD) borde ta med ministerkollegan Jakob Forssmed till Nyköping medan tid är. Se till att inte blir en pyspunka på den förändring som många, inte minst på våra landsbygder och mindre tätorter, har väntat så länge på.
Det helstatliga Systembolaget behöver få en solklar instruktion av ägaren att även fortsättningsvis aktivt och synligt föra ett sortiment som inte slår negativt mot medelstora bryggerier, lokala aktörer och mikrobryggerier.
Att Nils Oscar blir förfördelat för att det producerar ”för mycket” öl utan att vara en jätteaktör, är en udda ordning. De två möjliga aktörer som finns i Nyköping borde båda ges rimliga möjligheter med reformen och kunna konkurrera.
Försäljningen utanför Systembolaget lär inte bli en stormflod, snarare en rännil, spår Nils Oscars vd, och pekar på den kraftigt begränsande kravbilden. Regeringen behöver inte känna sig vettskrämd inför att Systembolagets position ska vältas över ända, mer orolig för att det ska bli en tummetott av allt.
Gårdförsäljning tål mer generösa ramar än utlovat – utan att det blir moonshine, saloonslagsmål och vilda västern av alltihop.