En mätning från Statistiska Centralbyrån, medborgarundersökningen, som visar att jämförelsevis få sörmlänningar är redo att rekommendera en flytt till den egna kommunen. Hallänningar, västerbottningar och värmlänningar är betydligt mer redo att göra tummen upp.
Det är ju inte så kul, ur ett sörmländskt perspektiv, vilket också P4 Radio Sörmland uppmärksammade. 52 procent av länsinvånarna ser en flytt till den egna kommunen som något att uppmuntra. Det är tio procentenheter lägre än riksgenomsnittet.
Kanske är det ett utslag av hur stor lokalpatriotism finns på respektive plats? Sörmland är i princip ett län med växande kommuner. Folk flyttar hit, frivilligt. Kanske tar det sin tid innan det nya hemma blir något som man genuint känner för. Kanske beror det på vad du flyttar ifrån. Men lokal stolthet har ett värde, när det finns grund för det.
De sörmländska politiker och makthavare som ser den här statistiken inser också att det finns att göra. Det ska åtminstone vara relativt lätt att säga att jag gillar och uppskattar min hemort. Ingen kan vara lycklig över att hamna sist eller ses som största pessimist.
Här finns många fina bostadsmiljöer, i tätorter och på landsbygder. Låt oss därför lyfta fram lite annan statistik. På julen växer Sörmland, invånarna blir fler i samtliga kommuner under helgdagarna. Det är inget ovanligt för län och kommuner utanför storstäderna, men ändå. Här är det Flen, Gnesta och Trosa som växer procentuellt sett mest med julfirande gäster, med släktkalas och stugor. Siffrorna är från förra julen, 2021.
Det är våra största städer och i viss mån studentorterna som i stället krymper. Urbaniseringen har i över 100 år fyllt städerna med folk uppväxta på annan plats, för studier och jobb. När det är helg och julkänslor då riktar svenskarna blicken mot släkten och snön. Många åker norrut, men inte alla – se bara på Sörmland.