Har generation Tidö släppt Sverigedemokraterna?

Vart går de unga som blivit vuxna under Tidöavtalets tid? Med mer hopp eller mindre?

Det finns mycket kvar att göra för att framtidens vuxna ska vända sig bort från ytterkantspolitikerna.

Det finns mycket kvar att göra för att framtidens vuxna ska vända sig bort från ytterkantspolitikerna.

Foto:

Ledare2024-06-15 06:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Den 9 juni presenterades ett EU-valresultat som överraskade många. Sverigedemokraterna blev mindre än Miljöpartiet, Centerpartiet behöll två mandat och Vänsterpartiet knep ett andra. De svenska resultaten går på vissa sätt emot den europeiska trenden, men varför är det så? 

Har ”Generation Tidö” övergivit Sverigedemokraterna?

I riksdagsvalet 2022 röstade de unga väljarna höger i mycket större utsträckning än tidigare. Moderaterna och Sverigedemokraterna var de största partierna i åldersgruppen 18-21 år. Det stod i skarp kontrast till exempelvis riksdagsvalet 20 år tidigare. Då var Socialdemokraterna och Vänsterpartiet störst i samma åldersgrupp. 

I dag står unga  längre högerut på den politiska skalan än tidigare, vilket utmanar en gammal sanning om att unga är vänster. Samtidigt har även ungas tro på demokrati minskat. Enligt Ungdomsbarometern tidigare i år tyckte var femte kille att demokratin inte är det bästa sättet att vara det bästa styrelseskicket! Samma undersökning visade också att det samhällspolitiska engagemanget bland unga har minskat.

Men har den trenden vänt nu? Med Miljöpartiets framgångar och Sverigedemokraternas motlut var det många som firade. Enligt SVT:s valundersökning hade SD stöd av enbart 10 procent av väljarna mellan 22 och 30 år. I den åldersgruppen är fyra andra partier större. Det kan kännas som att vinden har vänt. 

Men med ett rekordlågt valdeltagande på strax över 50 procent är det svårt att dra slutsatsen att något stort faktiskt har förändrats. 

Sverigedemokraterna växer bland förstagångsväljarna och går som en raket i skolvalet för Sveriges högstadieungdomar. SD blev där största parti med hela 32 procent av rösterna. Det finns mycket kvar att göra för att framtidens vuxna ska vända sig bort från ytterkantspolitikerna. 

Många känner en stor lättnad över Sverigedemokraternas första tillbakagång i ett val på 14 år. Men med det låga valdeltagandet och en ny ungdomsgeneration som, enligt skolvalet, lutar sig mot ett högerpopulistiskt parti får de andra partierna inte ta lätt på läget. 

Det finns flera saker att lära av denna valrörelse. Partierna med välkända kandidater gick bra i valet – och det fungerade inte för Sverigedemokraterna att gå till attack mot medierna. Sakpolitiken kanske till och med spelade roll, till partiernas samlade förvåning. 

Med knappt två och ett halvt år kvar till nästa val finns det gott om tid kvar att locka förstagångsväljarna till valurnorna med större framtidstro än de har i dag.