Valrörelsen i Nyköping har redan smygstartat

Det är kort tid kvar till valet, menar Liberalernas Anna Maria Corazza Bildt. Hon menar allvar, eftersom så mycket står på spel.

Anna-Maria Corazza Bildt, Liberalernas andranamn inför EU-valet, besökte Rotary i Nyköping och talade om unionens starka kraft.

Anna-Maria Corazza Bildt, Liberalernas andranamn inför EU-valet, besökte Rotary i Nyköping och talade om unionens starka kraft.

Foto: Olof Jonmyren

Ledare2024-03-16 06:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

På Odd Fellow-huset i Nyköping var det fullt på fredagens Rotarymöte. Liberalernas andranamn i sommarens parlamentsval drog en tydlig lans för frihet, liberalism och framtid – till försvar mot högerpopulismens iskalla vindar. 

Anna Maria Corazza Bildt är allt annat än ett okänt namn. Hon var parlamentariker i tio år för Moderaterna, 2010-2019. Sedan ville de inte längre ha henne, som hon formulerar det. Politikens ideologiska balanspunkter varierar, så pass mycket att hon nu känner sig hemma med Liberalernas syn på Europasamarbetet.

Den framtida maktbalansen i EU står nu på spel, resonerar hon. De liberala krafterna i Europa måste bli starkare. Som försvar mot högerpopulism och inskränkt nationalism. Det är befriande klarspråk. 

Såväl Liberalerna som Centerpartiet, de två svenska partierna i parlamentets liberala grupp, ser allvaret. Valresultatet avgör om det är politiska krafter som går hand i hand med Ungerns Viktor Orbàn som får mer makt över EU:s framtid. Anna Maria Corazza Bildt varnade specifikt för Sverigedemokraterna, vars toppnamn har lärt sig den ungerska högerpopulismens och autokratins alla trick. 

Ett givet motmedel är att politiker som Emma Wiesner, Karin Karlsbro, Abir Al-Sahlani eller Anna Maria Corazza Bildt, får mer att säga till om efter valet. De tillhör inte samma parti men samma partigrupp, med ett stort hjärta för europeisk gemenskap.

De två största partigrupperna i parlamentet lär vara socialdemokrater och konservativa även efter valet. Men balansen mellan dessa två påverkas av den tredje starkaste gruppen. 

Hittills har detta varit unionens liberaler. Det är politiker som ser större fördelar med gränsöverskridande gemenskap och framåtsyftande kompromisser än nackdelar. Politiska reformer i EU, vardagsarbetet, byggs på kompromisser och kohandel. 

Vi behöver inga högerpopulister som öppet eller i smyg är knäsvaga inför den hårdföra nationalism och det totalitära ledarskap som den ryska Putin-imperalismen står för. Det skulle leda till ett splittrat Europa, en svagare union. Precis som Donald Trump kommer att försvaga USA:s roll i världen. Detta är vad Moskva – och Peking – längtar efter. 

En sådan vindkantring skulle skada och skaka vardagen också i Nyköping. Sällan har ett enat och samverkande Europa behövts så mycket som nu. En enad union har gjort tydlig skillnad med stödet till Ukrainas försvarskamp. Med löften om att inkludera både ukrainare och moldaver i en framtida unionsvärme, formas också hopp om ett tryggare liv, ett starkare skydd mot diktaturer.

Valet till Europaparlamentet hålls den 9 juni. Som vanligt är det på en söndag, men förtidsröstningen börjar förstås tidigare. Passa på redan nu att lyssna på de kandidater du möter eller kan informera dig om. Bygg kunskap. Då är det lättare att göra ett bra val. 

Hoppfulla kandidater kommer stadigt att dyka upp i din närhet. På fredagen var det alltså Anna-Maria Corazza Bildt (L). I helgen är det Abir Al-Sahlani (C). För alla som kampanjar är det kort tid till valet, det ska kännas så. Men först ska oxveckorna ta slut med påsken och sommartiden komma tillbaka (den 31 mars). 

Sedan går det ännu fortare.