Exploateringen av Åkrokenområdet har gett nya glimtar av staden Nyköpings historia. När delar av området nu blir park och promenadstråk är dessa kunskaper viktiga att ha med sig – och berätta om för besökarna. Därför är det alldeles utmärkt att Nyköpingshem och Sörmlands Museum sedan ett par år jobbar på att göra historien synlig för den som vandrar i Åkrokenmiljön.
2018 när de bredare planerna lyftes talade dåvarande ordföranden för Nyköpingshem, Göran Forssberg, om en kulturhistorisk installation nedanför husen mot ån. Exakt hur det där till slut kommer att se ut, det får vi förstås se. Men ambitionen är god – och i linje med det som vi på ledarsidan har talat för tidigare i den här frågan.
Att bebygga Åkrokenmiljön – på nytt, ska vi nog säga – har varit en omstridd process, vars början nu finns mer än ett decennium tillbaka i tiden. Med omfattande debatter, diskussioner och protester. Planerna har också förändrats successivt, som en följd av detta.
En av förutsättningarna för att kunna bygga i miljön var att en stor arkeologisk undersökning av detta mycket intressanta stråk kunde genomföras. Pengar kom från staten i form av Riksantivarieämbetet och redan de första utgrävningarna gav spännande resultat. I den här lilla kröken av Nyköpingsån har det hänt mycket. Bland annat hittades rester av två båthus för stora båtar eller skepp, daterade till vendeltid och vikingatid, år 650–1050. Den som hade en så stor båt då var sannolikt någon med ett stort och brett inflytande, långt bortom kröken.
Under stenlagda gator och hus vilade ett Nyköping i trä. Redan på 1100-talet fanns en stadsbebyggelse, en plats för handel. Närmare 16 000 föremål hittades och kunde kopplas till allt från hantverk och vardagsliv till religion och prestigesymboler. I rapporten Båthus, stadsgårdar och stadsliv i Nyköping 650–1700, som publicerades 2016, fick vi se att den här platsen har haft mer än bara en lokal politisk betydelse även under järnåldern.
Det finns verkligen mycket att berätta. Som vi har sett i SN har utgrävningar pågått även under de senaste åren och pågår ännu. I planerna på att låta historien vara del av det färdigställda området, ingår en gångvägssträcka på 10 till 20 meter som ska bjuda på en egen tidsresa i form av historisk beläggning – från stockar, plankor till modern asfalt. Men det blir också informationstavlor för den som vill veta mer.
Alla som vandrar längs Åkrokens framtida gångstråk, torg och lekplatser kommer inte vara jätteintresserade av platsens historia. Smaken är ju olika. Men det finns alla skäl att berätta varför det här är en så spännande del av stadens framväxt och historiska vardagsliv. Inte minst för kommande generationer, där kanske inte alla av eget ohejdat intresse läser rapporterna från arkeologiska utgrävningar.