När Centerpartiets tre partiledarkandidater; Daniel Bäckström, Elisabeth Thand Ringqvist och Muharrem Demirok gästade Aktuellt-studion höll de samtliga upp skylten ”Nej” på frågan om samarbete med SD. Det här har väckt en hel del reaktioner från högersidan av politiken som visar på stor okunskap om Centerpartiet.
Snacket har varit att det är ”odemokratiskt” att C inte har med partikandidater som vill samarbeta med SD. Här verkar en rad personer, framför allt med hemmahörighet hos Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna helt missförstått centerpartisterna.
Den kritik som funnits inom C mot partilinjen har inte handlat om en längtan eller vilja att samarbeta med SD. Den har handlat om hur nära Socialdemokraterna partiet ska ställa sig, det betyder inte att det finns en opinion inom C som längtar efter att få bli Tidöpartiernas femte hjul.
Tvärtom så har uppgörelsen mellan regeringen och SD, med efterföljande budget närmast cementerat C:s motvilja att bygga en regeringsmakt tillsammans med SD.
Det gäller även i högsta grad de centerpartister som vid tidigare vägskäl varit öppna för att ge Moderaterna och Ulf Kristersson en chans – som efter valet 2018. Centerpartiet är ett pragmatiskt och jordnärt parti, där ett handslag är ett handslag, och som brinner för hela Sverige och som vill ta ansvar för en hållbar och uthållig framtid, socialt, ekologiskt, ekonomiskt, försörjningsmässigt och säkerhetsmässigt.
Att se väljarlöften överges tillsammans med att tydliga och långsiktiga spelregler för marknad och medborgare kastas över bord tillsammans med alla nödvändiga ambitioner på klimatområdet dumpas bygger ingen längtan efter samarbete. När energiersättningarna bara går till södra Sverige och inte hela Sverige, är det som att svära i C-kyrkan. Och idén att dubbelbestraffa de som farit illa i vårt samhället med utvisningar skär i den socialliberala omhändertagande centersjälen. Listan kan göras lång, men det finns ingen aptit för ett organiserat samarbete för maktinnehav med någon extremkant. Sedan att man kan komma överens med både V och SD i breda parlamentariska överenskommelser (och har gjort, ta försvarsöverenskommelsen i våras som exempel) är något helt annat.
Centerpartiet kommer under mandatperioden att fortsätta som ett självständigt oppositionsparti, men som är berett att för Sveriges bästa vara med i stora blocköverskridande beslut i viktiga frågor. Detta alldeles oavsett vem som blir partiledare, inklusive de kandidater som valberedningen nu valde bort. Det är något som vissa i sociala medier verkar ha svårt att ta till sig.