Den som tidigare skrivit högskoleprovet får ett provresultat som är giltigt i fem år. Det är med resultatet i ryggen som många söker in till universitet och högskolor, men när vårens provtillfälle ställdes in var det många som missade sin chans att söka till höstens utbildningar.
Matilda Ernkrans (S) minister för högre utbildning och forskning meddelade i torsdags att regeringen förlänger resultatets giltighetstid från fem till åtta år: "Det kommer att ge fler möjlighet att konkurrera om en högskoleplats"(DN-TT, 6/8). Beslutet ligger rätt i tiden, särskilt då vårens inställda provtillfälle försvårade för aspirerande studenter att söka till sina önskade utbildningar.
När man ansöker till en utbildning kan man dels söka via sina gymnasiebetyg, men också via högskoleprovsresultatet, vilket för många ger en extra chans att ta sig in på sina drömutbildningar. Universitets- och högskolerådet har utrett om det går att genomföra höstens provtillfälle och de meddelade i torsdags sin rekommendation till regeringen (UHR, 6/8).
Idag, den 10 augusti var det planerat att anmälan skulle öppna till höstens högskoleprov, men UHR har uppmanat regeringen att inte tillåta ett provtillfälle i höst på grund av risken för smittspridning. Det är ett tråkigt, men förståeligt då de redovisat att de inte kan säkerställa personalens eller provskrivarnas hälsa på ett tillfredsställande sätt. Ett alternativ skulle vara att två provtillfällen erbjuds i vår, men det är fortfarande ingen som vet hur coronasituationen ter sig om ett halvår. För den som inte skrivit provet tidigare blir detta onekligen ett extra hårt slag i magen.