Sjukvårdens vård av redan sjuka kan inte stoppa covid-19, bara begränsa dess skador. För att bryta smittans grepp om Sörmland, Sverige och världen krävs ett tillförlitligt vaccin.
I ledarsidans månatliga lista över tio goda nyheter, den här gången för oktober, lyfte vi fram att Astra Zenecas samarbete med Oxfords universitet hade gett positiva signaler om ett vaccin mot covid-19 (SN 3/11). Det aktuella vaccinet hade fått försökspersonernas immunförsvar att reagera – och de negativa biverkningarna hos äldre uppgavs vara begränsade.
Det ovan nämnda är ett av 45 olika vaccin som arbetas med i världen, enligt WHO. Ett annat vaccin, som utvecklas av Pfizer och Biontech, har visat 90 procents effektivitet, enligt preliminära resultat (TT 9/11). Den vaccinkandidaten är i sista fasen av kliniska prövningar.
Det finns en anmärkningsvärd styrka i hur läkemedelsföretag, bioteknikföretag, den akademiska världen och myndigheter gemensamt har lagt i en överväxel för att så snabbt som få fram ett vaccin, att sätta stopp för coronakrisen.
Sjukdomen skördar liv världen över – och behöver ett rejält globalt motdrag, över gränser, bortom språk- och kulturbarriärer. Det må vara stora pengar för läkemedelsföretagen att hämta i detta, men för den globala nyttan står ännu större värden på spel, framtiden för världen och dess många samhällen.
Därför skuttar börserna till uppåt av tecken på att ett funktionellt vaccin närmar sig. Därför tänds hopp bland de många nyhetskonsumenter som läser och söker goda välunderbyggda nyheter, med löften om en friare, rörligare tid bortom covid-19. Ni minns väl hur det var, före allt det här?