Horsviks reservat är värt en reservation

När Horsvik blir naturreservat blir området svårare att sälja. Den bilden hör till beslutet som Nyköpings kommunfullmäktige lär fatta på tisdag.

Värdet av att göra skärgårdshemmanet Horsvik, som kommunen köpte av Studsvik, till naturreservat är begränsat. Ett marint reservat hade möjligen varit mer lämpligt.

Värdet av att göra skärgårdshemmanet Horsvik, som kommunen köpte av Studsvik, till naturreservat är begränsat. Ett marint reservat hade möjligen varit mer lämpligt.

Foto: Karta från Nyköpings kommuns beslutsunderlag.

Ledare2020-09-05 06:08
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Kommunledningen, formad av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet, har med stöd av Vänsterpartiet för avsikt att omvandla hela området till ett naturreservat. Oppositionen till höger vill hellre sälja skärgårdsfastigheten Horsvik, som påminner oss om en svunnen tid, med ett småskaligt jordbruk i utsatt kustmiljö. 

Även om Horsvik i dag är ett Natura 2000-område så kommer en reservatsbildning att mer kraftfullt begränsa vad som är möjligt att göra och förändra. Det som förespråkarna ser som ett värdefullt bevarande är för motståndarna en blöt filt över utvecklingen. Som reservat blir området svårare att sälja, om en framtida kommunledning nu skulle vilja det.

Den här ledarsidan var emot när köpet gjordes förra mandatperioden – och har inte ändrat uppfattning. Affären handlade minst lika mycket om att kommunen inte längre äger Svärdsklova, kustområdet som Nyköpingsalliansen sålde för mer än tio år sedan. Skyddsvärda natur- och kulturvärden framstod inte som de starkaste drivkrafterna. 

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna är alla emot en reservatsbildning. Inget av partierna ville ju köpa området från början. Det ville inte heller Centerpartiet, men i uppgörelsen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet efter valet 2018 ingick Horsvik i kompromissandet. Därför kommer inte C att rösta emot en reservatsbildning. 

Möjligheten att uppleva och vandra i skyddad natur ska inte underskattas. Det finns hela 50 naturreservat i Nyköpings kommun. Flera är populära besöksmål som under vårens hårda smittskyddsbegränsningar lockade många ut i naturen.

Det finns gott om skyddade naturområden i skärgårdsmiljöerna runt Horsvik. I söder finns Stendörrens naturreservat, mot norr finns Nynäs naturreservat, ett av Sörmlands största, och Lacka naturreservat, en samling öar, kobbar och skär i Västerljungs skärgård, Trosa kommun.

Nu ska alltså ännu mer reserveras. För att nyansera något ska sägas att det förstås är bättre att skydda mindre produktiva marker än områden med högre brukandevärde. Så länge kommunen äger skärgårdshemmanet är det naturligtvis en fin tanke att vårda och rusta de äldre fastigheterna i bevarandesyfte. Att allmänheten har chans att lära mer om vardagen i agrarsamhället, småbrukens Sverige, har sitt värde. Respekten för jordens och skogens aktiva brukande, vårdade välskötta områden, tål också att stärkas.

Men behovet att skydda mer skärgårdsskog och fler strandområden längs kusten är begränsat. Argumentet för ett marint reservat är något starkare – och tål att lyssnas till. Att kommunen ska inrätta ett sådant längs med kustbandet har varit på gång länge. i bakgrunden finns en bejakad motion från Folkpartiet-Liberalerna sedan åtta år tillbaka eller så. Ett avgränsat skydd av den marina miljön hade varit mer rimligt.