När vårdpersonal får gåvor i form av matlådor under brinnande kris. När människor som sliter för att rädda liv inte behöver betala parkeringsavgift. Det svenska skattesystemet ger i grunden ingen nåd. Förmån är förmån.
I P1 Morgon (5/5) diskuterades gränserna för vad vårdpersonalen kan ta emot från givmilda krafter utan att hamna i skattetrubbel. Några små saker går bra, som lite frukt och lite godis, men vid matlådor börjar det osa katt. Detta eftersom gåvan då ofta kanaliseras via regionen, arbetsgivaren. Gratisluncher finns som bekant inte.
De här diskussionerna uppstod också när brandkårspersonal kämpade mot de omfattande skogsbränderna för några år sedan. De inte bara skulle arbeta i farlig miljö, utan även förmånsbeskattas för käk och barackboende.
Skatteverket följer de lagar som regering och riksdag har klubbat. Myndigheten kan inte vara vänlig eller smidig. Därför är det nu på gång en tillfällig lag som gör fri parkering vid arbetsplatsen skattebefriad året ut. Att om möjligt kunna undvika trängsel i kollektivtrafiken i ett omfattande smittskyddsläge är ingen lyxig förmån.
Många gånger formas debatten om förmånsbeskattning till något fuskigt, lyxigt som berör de där högavlönade, rika, bortklemade, ofta med lite avundsjuka inkluderat. Trots att förmånsbeskattningen lätt dundrar in i många andra lönemiljöer – och härjar.
Skatteverkets Pia Blank Thörnroos noterade i P1 Morgon faktum: ”I Sverige har vi en väldigt sträng lagstiftning när det gäller tjänstebeskattning. Allt man får på grund av sitt arbete ska man förmånsbeskattas för.”
Upprörd? Prata med de folkvalda. Hårda lagar ger hårda effekter. Om utgångspunkten är att förmåner alltid är en orättvisa, blir det så här.
UPPDATERING: En möjlig väg framåt i höst är kanhända att nyttja den särskilda lag som kommer där arbetsgivarens gräns för skattefria gåvor höjs till 1000 kronor. Det kan ju räcka till en eller annan pizza eller ett par extra fikakorgar...