I moderatstriden fanns det ingen nåd att få

Den infekterade konflikten inom Moderaterna i Nyköping började med en personstrid utan nåd. Den ser ut att avslutas som en lika nådelös personstrid.

I valet 2018 var Petter Söderblom Moderaternas andranamn i Nyköping. Nu har han, precis som kollegan Maria Gilstig, lämnat kommunpolitiken som en direkt följd av höstens stenhårda och sargande personstrid kring oppositionsrådet Anna af Silléns ledarskap.

I valet 2018 var Petter Söderblom Moderaternas andranamn i Nyköping. Nu har han, precis som kollegan Maria Gilstig, lämnat kommunpolitiken som en direkt följd av höstens stenhårda och sargande personstrid kring oppositionsrådet Anna af Silléns ledarskap.

Foto: Marcus Langbrandt

Ledare2021-02-13 05:17
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Den konflikt som har dragit isär, sargat och skadat bilden av Moderaterna i Nyköping – inklusive omfattande effekter också inom ledningen för länsförbundet i Sörmland – har bara skapat förlorare. Så är det ofta med inbördes konflikter som väller ut i öppen dager. 

Det är svårt att vinna mer än man förlorar.

Den som står upp på slutet har på något sätt "vunnit", men inte mer än så. Den här veckan har till synes varit en början till slutet på den kommunala moderatkonflikten i Nyköping. Två av de tre moderater som i veckan har lämnat sina uppdrag är folkvalda med mycket framträdande positioner – i politiken såväl som i den offentliga kritiken mot oppositionsrådet Anna af Sillén. Petter Söderblom var partiets andranamn i valet 2018 och Maria Gilstig på plats nummer fem. 

Utifrån detta är det talande att den nya ordföranden i fullmäktigegruppen Claes Hagerström väljer så starka ord som att avhoppen från Gilstig och Söderblom är något som direkt välkomnas (SN 12/2). Det finns inget förtroende för dem, säger han. Där fanns ingen nåd att få. 

När maktspråk tar vid, internt såväl som externt, blir det ofta kallt och krasst. Så har också den här konflikten varit, hänsynslöst hård. Det började med direkt personkonflikt – där kravet var att Anna af Sillén måste avgå – och det verkar avslutas med en lika nådelös personstrid. De som krävde hennes avgång fick själva gå, frivilligt eller mindre frivilligt. 

De lämnar de kommunala uppdragen, ska tillsägas. Såväl Söderblom som Gilstig har folkvalda positioner inom Region Sörmland. Men den tredje moderaten som hoppade av i veckan, Maija Söderberg, ser ut att lämna politiken helt.

I vissa lägen är det så att om en person blir kvar, då blir det så att den andra måste gå. Den organisationsförändring som gjordes framstår inte som ett försök att lösa personstriden. Möjligen flyttade det fokus något, men handskarna var redan kastade. Den här staden är inte stor nog för oss båda, för att låna en replik från mer hårdkokta westernfilmer.

Oppositionsrådet Anna af Sillén är kvar som moderat sheriff. Hon leder sitt parti lokalt, men ingen som har stått i centrum för en så här brutal konflikt förblir oskadad eller opåverkad. Det är en lång väg till business as usual.  

I ett bandat samtal, som SN har tagit del av, och återger en av de händelser som utgör början på den konflikt som under fjolårets sista månader bara växte och hårdnade, säger regionrådet Magnus Leivik (M) att det som följer kan leda till en ”potentiell katastrof för partiet”. På många sätt blev han sannspådd. 

Med de mest framträdande kritikerna borta från den moderata fullmäktigegruppen är maktkampen till synes över lokalt. Vad som händer inom den moderata Sörmlandspolitiken, det är en annan fråga.

Maria Gilstig
Maria Gilstig