Smarta kommuner hjälper henne att lyfta

När en 25-årig kvinna vill starta företag får hon bäst förutsättningar i Trosa – och i Oxelösund!

Var hittar en 25-årig företagare ett bra ställe att etablera sig? Trosa och Oxelösund visar vägen.

Var hittar en 25-årig företagare ett bra ställe att etablera sig? Trosa och Oxelösund visar vägen.

Foto: Martina Holmberg/TT

Ledare2024-09-26 11:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Fler jobb kräver fler kreativa krafter, fler som driver företag. När en 25-årig kvinna, som precis har klarat av sin utbildningsresa, vill skapa sin egen framtid, då gäller det att möta en kommun som fattar grejen. 

Vi kan kalla henne Sofia. Hon är ett exempel på en kreativ invånare med en affärsidé och en plan för hur den verksamheten ska fungera. Kommunen, som äger lokal myndighetsmakt och dess regelverk, kan ofta göra stor skillnad, i stort och smått. Den kan ge henne utrymme att lyfta, inte minst genom att motverka och undvika byråkratiskt krångel. Men kassaflöde och kundtillväxt måste företagaren själv säkra  

Ett bra företagsklimat ska leda till fler företagare i kommunen. Var får Sofia den chansen? I vår närhet är det bäst förutsättningar i Trosa och i Oxelösund.

Trosa kommun är som brukligt klart bäst i Sörmland, och nu näst bäst i landet, enligt Svenskt Näringslivs hyperfärska rankning av kommunernas näringslivsklimat. Trosa är den lilla kommunen som kan – och som gör jobbet år efter år. 

Politiker och tjänstemän möter därför växande förväntningar hos det lokala näringslivet. Tillsammans drar de kravbilden uppåt. Ingen blir vinnare på sofflocket.

Mätningens stora smygare är Oxelösund, upp till en 25:e-plats i landet. Kustkommunen visar en stigande trend ända sedan 2021. Uthålliga ansträngningar från kommunens sida ger frukt. Företagarna uppskattar läget.

I rankningen ingår inte bara subjektiva inslag, vad företagarna tycker. Där ingår även faktabaserade rangordningar, allt från kommunalskatt till andel företagsamma personer i kommunen. I det sistnämnda är Oxelösund svagast i landet, det gigantiska SSAB till trots. Här finns det mer långsiktiga syftet med bättre företagsklimat. 

Oxelösund behöver fler företagare och nyföretagare, fler som vårt exempel Sofia. Fler som möter vettiga lokala förutsättningar. Om alltfler företagare är mer nöjda med läget i Oxelösund – då borde antalet öka över tid. Kreativa krafter röstar med fötterna.

undefined
Kurvan för Oxelösunds del ser onekligen uppmuntrande ut. Företagen är relativt få, men alltmer nöjda.

Nyköping har under flera år fört en mer anonym tillvaro i mätningen. Kommunledningen ser nu ett litet hopp, plus 22 platser uppåt. Men de underliggande mätresultaten pekar på onödiga bekymmer. Kommunens information till företag och tjänstemännens attityder är tydliga sänken. 

Av 182 svarande företag är färre än hälften nöjda med företagsklimatet i kommunen, 46,7 procent. Kom ihåg: företagare är alltifrån atörre industrier till foodtrucks på torget och privatdriven hemtjänst. Alla behöver möta samma kommunala kvalitet.

Mätningens bistra besked ges från företagarna i Gnesta. Kommunen faller 69 platser jämfört med fjolåret. I valrörelsen lovade Moderaterna, som styr ihop med Socialdemokraterna, att göra ett bättre jobb med företagandepolitiken i Gnesta. Det ser inte så ut.