Inga partiledare ställer upp i valet

Förenkla inte valet i juni till en temperaturmätning på några partiledare.

Det stundar val till EU-parlamentet, men varken Ebba Busch (KD) eller Muharrem Demirok (C) står på listorna. Det är bra att ha koll på som väljare, när det talas om politik och dramatik inför valet.

Det stundar val till EU-parlamentet, men varken Ebba Busch (KD) eller Muharrem Demirok (C) står på listorna. Det är bra att ha koll på som väljare, när det talas om politik och dramatik inför valet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2024-05-13 06:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Hur ska det gå för Ebba Busch? Hur ska Muharrem Demirok klara det här? Är det slut nu för Johan Pehrson? Det är vanliga spekulationer inför valet till Europaparlamentet den 9 juni. De tre är ledare för partier med svaga positioner i den inrikespolitiska opinionen. Ingen av dem ställer upp i valet.

Men så är också just EU-valet något som alldeles för lätt omvandlas till en opinionsmätning i inrikespolitiken. Delvis för att det mer djuplodande, det omfattande och ständigt påverkande arbetet i Europapolitiken både uppfattas som mer komplicerat och längre bort. Där, i Bryssel. Inte här, där vi röstar. De enda partier som gynnas av detta synsätt är partier med låga ambitioner i EU-politiken. 

För det är inte så. Det viktiga som följer på EU-valet är vad de folkvalda som tar plats i parlamentet får för möjligheter att göra skillnad. Varje röst räknas. Kan de driva på både värderingsgrundade och mer specifikt nordiska och svenska frågor? Utan att bli bortkompromissade? 

Allt från transportpolitik till klimatvänliga investeringar finns på bordet. Där finns även samarbete i flytktingfrågor och EU:s stöd för det tappert kämpande Ukraina. Se också AI-utveckling, jordbruksregler och insatser för tillväxt i olika delar av unionen.

De folkvalda som ska vårda sina väljares förtroende behöver visa att de förstår att ta eget utrymme. Varje stor fråga inehåller en mängd små delar, där svenska förutsättningar behöver vara del av underlaget. Annars göds bara misstron på EU som institution. 

Unjonen är vår tids vassaste gemensamma verktyg för att bygga bättre samhällen nära varandra. Rata kandidater som har legat på latsidan eller som bara poserar med att vara emot. 

undefined
Helene Fritzon är Socialdemokraternas förstanamn i Europaparlamentet. Vad vill hon? Vet du?

Mer matnyttig diskussion ska det bli på landsbygdsriksdagen som hålls här i Nyköping mellan 24 och 26 maj. Den 26 maj har arrangerande Hela Sverige Ska Leva samlat en stor del av toppkandidaterna till ett EU-samtal. Det är viktigt att samtalet når till det som behöver göras från parlamentets sida de kommande fem åren, bland annat sett till landsbygdernas behov.  

Fyra förstanamn finns på plats. Det är Socialdemokraternas Helene Fritzon, Moderaternas Tomas Tobé, Centerpartiets Emma Wiesner och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt. Övriga partier kommer med sitt andranamn, exempelvis Liberalernas Anna Maria Corazza Bildt och Sverigedemokraternas Beatrice Timgren. Några är redan kända, andra mer okända. Lär känna dem!

Det är inte lika spekakulärt som att sia som Ebba Buschs framtid som Kristdemokraternas ledare, men mer relevant. Som väljare gör du klokt i att fundera åtminstone ett steg bortom vem som ska väljas –  och försöka förstå vad som behöver göras av svenska folkvalda i den tid som kommer. Gör ditt val genomtänkt!

undefined
Moderaternas Tomas Tobé är en av deltagarna i det stora EU-samtalet i Nyköping den 26 maj, under Landsbydsriksdagen.
undefined
Emma Wiesner är Centerpartiets förstanamn i EU-valet. Vad har hon påverkat under sin tid i parlamentet? Vad vill hon göra? Det är bra att ha koll på.
undefined
Helene Fritzon är Socialdemokraternas förstanamn i Europaparlamentet. Vad vill hon? Vet du?
undefined
Vänsterpartiets före detta partiledare Jonas Sjöstedt ställer upp i EU-valet. Han är en av deltagarna i EU-samtalet under Landsbygdsrikdagen i Nyköping.

Sedan är det klart att valresultatet också lär omvandlas till analyser av de enskilda svenska partierna. Men det är inte detta som är huvudpoängen, det är bara möjliga sidoeffekter.