Ingen är bättre än sin senaste match

Vem vann debatten i tv? Den som har flest vänner utanför de egna leden, kort sagt.

Snart är det debatt igen. Är det då någon som minns hur det gick senast?

Snart är det debatt igen. Är det då någon som minns hur det gick senast?

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2019-10-14 12:58
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det vore en hejdundrande skräll om ett miljöpartistiskt språkrör numera skulle få högst betyg i en opinionsmätning efter en partiledardebatt. Riksdagens minsta parti, med stökiga relationer även till de partier som man samarbetar med, sitter där det sitter. 

I dag när regeringspartierna, MP och Socialdemokraterna, samarbetar med riksdagens två liberala partier Centerpartiet och Liberalerna, är den partiöverskridande lojaliteten begränsad. Oppositionen påverkas också. Numera är det Kristdemokraternas Ebba Busch Thor ser ut att få flest positiva omdömen från näraliggande partiers väljare. Under delar av förra mandatperioden var det Centerpartiets Annie Lööf som hade den positionen. 

Lööfs insats den här gången var stabil, i paritet med vad hon brukar leverera. Hon har förlorat lite mer stöd från M- och KD-sympatisörer än hon har vunnit hos S- och MP-väljare. Upplevelsen av prestationen färgas av publikens partisympatier i snitt. Konstigt vore det annars. 

När Demoskop mätte partiledarnas förtroende i början av oktober var det just Busch Thor som hade högst stöd av alla. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson var den som samlat flest nya sympatier, främst från moderater och kristdemokrater. Omdömena efter tv-debatten verkar bekräfta detta.

Ingen partiledare är bättre än sin senaste match. Debatter är färskvara. Utifrån de senaste förtroendemätningarna och "väljarnas dom" efter debatten (Expressen 13/10), verkar Liberalernas Nyamko Sabuni har presterat lite över förväntningarna. Hon hade lika usla förtroendesiffror som MP-språkrören före kvällens debatt, men kröp något närmare Jonas Sjöstedt (V) och Annie Lööf (C) i tv-betyget. En förklaring är att kärnkraften, där L, M och KD är närmast rörande överens, jämförelsevis stor tid i anspråk.

Snart är det debatt igen. Är det då någon som minns hur det gick senast?