Ingen enkel framtid för Sörmlands unga

Arbetslösheten har ökat dramatiskt under juni. Värst drabbade är ungdomarna.

Det kommer bli svårt för årets nybakade studenter att få ett jobb framöver. Åtminstone om de inte väljer att studera vidare till något av bristyrkena.

Det kommer bli svårt för årets nybakade studenter att få ett jobb framöver. Åtminstone om de inte väljer att studera vidare till något av bristyrkena.

Foto: Gorm Kallestad

Ledare2020-07-24 05:45
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Arbetslösheten är nu på 9,8 procent, vilket innebär en ökning med 2,6 procentenheter under juni månad (SCB, 23/7). 557 000 är arbetslösa idag. Bland ungdomarna är siffrorna ännu dystrare. Ungdomsarbetslösheten som tidigare låg på 8,7 procentenheter har nu ökat till 32,4 procentenheter. 

Om vi enbart tittar på antalet arbetade timmar i juni jämfört med samma period 2019 har timmarna minskat med 41 procent inom hotell- och restaurangbranschen. Det är också i den sektorn som de flesta ungdomar får sitt första jobb. Covid-19 har ställt till det för besöksnäringen och det påverkar onekligen ungdomars jobbchanser. Den som däremot är redo att utbilda sig kommer inte få svårt att hitta jobb, då vissa branscher skriker efter kvalificerad arbetskraft.

Det är framför allt inom vård och skola som det saknas personal, men mer specifikt kvalificerad personal. Den som nyligen gått ut gymnasiet kan med fördel söka jobb som exempelvis vårdbiträde istället för att konkurrera om jobben som kassabiträde (SVT, 17/6). Den som är villig att utbilda sig och vill ha jobb snabbt bör antingen studera till undersköterska (1,5 år) eller sjuksköterska (3 år). Samma utsikter gäller inom läraryrket (3,5-5 års utbildning). 

Än är det faktiskt inte försent att söka till höstens utbildningar och den som saknar jobb gör helt rätt i att satsa på ett framtidsyrke. De kommande åren kommer bli tuffa för alla ungdomar och att göra slag i saken redan nu kommer ge god utdelning på sikt.