Ingen fristad för det öppna samhällets fiender

Terror kommer aldrig att förändra samhället åt det håll förövarna söker. Det demokratiska samhället ska vara en tydlig motkraft.

Terrorister försöker utnyttja det öppna samhället. Det är vårt demokratiska uppdrag att stoppa dem.

Terrorister försöker utnyttja det öppna samhället. Det är vårt demokratiska uppdrag att stoppa dem.

Foto: Ronald Zak

Ledare2020-11-03 16:42
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Först Frankrike, nu Österrike. Terrordåd på islamistisk grund skakar om och skrämmer. Det är också syftet. 

“Terrorism är just terrorism — och inte något annat”, skriver Moderatledaren Ulf Kristersson på Facebook dagen efter terrordådet i Wien. Terrorismen är det öppna samhällets fiende. Våldet har olika motiv, men söker samma effekt. Det ska skrämma, slå blint.

Det är erkänt svårt att skydda samhällen mot enskilda terrorister, eller ett fåtal som agerar gemensamt. Det öppna samhällets grundläggande friheter – till rörelse och diskussion, till tro och kulturella uttryck – söker destruktiva krafter att utnyttja. De flesta demokratiska gemenskaper har därför ett antal försvarsfunktioner, från polis och säkerhetstjänst till sociala myndigheter och frivilliga gemenskaper. Terroristernas ideologiska motiv - utöver lusten att mörda - kan bara motverkas genom att säkerhetstjänst och myndigheter visar att de har och får koll – på pengar, nätverk och personer.

Inga offentliga medel ska kunna nyttjas av samhällsdestruktiva krafter eller sympatisörer i dess närhet, här har Sverige mycket att göra. Sociala miljöer där våldsam radikalism odlas, måste avslöjas och bräckas. Inte bör, utan måste. 

I EU såväl som i Sverige ska terrorhyllande miljöer, radikal islamism och de individer som finns i dessa, mötas med än mer bestämda motåtgärder.  

Lagar och rättssamhälle ger möjligheter och skyldigheter. Allt från att omhänderta barn som riskerar att tvingas leva i radikalt våldsbejakande hem, till att spärra in individer som utgör samhällshot. Den av dessa som inte har svenskt medborgarskap ska utvisas, där så är möjligt. Uppehållstillstånd bör kunna dras in. Det öppna, demokratiska samhällets fiender finner ingen fristad här.