Ingen myndighet ska vara regeringens nickedocka

Myndigheternas kommunikation ska vara öppen och rak, även när uppgifterna kan vara besvärande för regeringen.

En viktig myndighetsrapport om Cementa, vars verksamhet finns i gotländska Slite, lämnades över till regeringen utan ett knyst utåt från myndigheterna. En tystnad som var på regeringens anmodan.

En viktig myndighetsrapport om Cementa, vars verksamhet finns i gotländska Slite, lämnades över till regeringen utan ett knyst utåt från myndigheterna. En tystnad som var på regeringens anmodan.

Foto: Karl Melander/TT

Ledare2021-09-08 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Uppgifterna är allvarliga. Svenska myndigheter har avstått från att publicera och kommunicera en rapport "efter kontakt/önskemål från departementet". Peter Wennblad – ledarskribent på Svenska Dagbladet och först med att uppmärksamma mörkningen – återger på Twitter en mejlkonversation mellan tjänstemän på myndigheterna Sveriges geologiska undersökning, SGU, och Boverket om hur de ska kommunicera utåt kring en rapport om konsekvenserna av ett produktionsstopp för Cementa. 

Av mejlväxlingen framgår hur myndigheterna först hade för avsikt att gå ut med pressmeddelanden och uppmärksamma överlämningen på sin hemsida, men avstår efter önskemål uppifrån. Två veckor efter att rapporten överlämnades var den fortfarande opublicerad och okommenterad av regeringen, enligt en ledare av Wennblad i SvD (1/9). Källor inifrån SGU uppgav att man väntade eftersom Näringsdepartementet ville "samordna kommunikationen".

Det är inte första gången som myndigheter hållit på potentiell politisk dynamit. Svenska kraftnäts tidigare generaldirektör Ulla Sandborgh kritiserades internt för att "gå regeringens ärenden" när hon under valåret 2018 ville förhala den information om prishöjningar i stamnätet som myndigheten går ut med årligen i augusti, och i stället släppa den direkt efter valet (DN 9/1 -19). Den kraftiga höjningen på 15 procent rimmade illa med att regeringen i valrörelsen lovade att elnätspriserna skulle sjunka.

 

I våras uppmärksammade Ekot (19/5) hur Skolverkets generaldirektör smsat utbildningsminister Anna Ekströms (S) statssekreterare för att "stämma av" hur han skulle svara på en fråga från Moderaterna, angående tidsplanen för att införa digitala nationella prov. Statssekreteraren bad honom undanhålla information. "Bra, då gör jag så" blev svaret från generaldirektören. 

"Hur står det till med självständigheten på myndigheten när man i en sådan här banal fråga hör av sig till departementet för att komma överens om hur man ska kommunicera?" frågade sig yttrandefrihetsexperten Nils Funcke då. Frågan är lika relevant nu. Att den här typen av påtryckningar kring myndigheters kommunikation har förekommit från ministerhåll  är anmärkningsvärt. 

Vi har inte ministerstyre i Sverige.

 

Såväl oppositionspartierna som svenska folket behöver kunna lita på att myndigheternas kommunikation är öppen och transparent, även när uppgifterna är obekväma för regeringen. Strategiskt undanhållande av information och tysta rapportöverlämnanden är motsatsen. Vilket förtroende kan medborgare ha för myndigheter som agerar kuggar i regeringens pr-maskin?