Att andas in olika droger är gammalt som gatan, varje uppväxande generation har haft sina exempel och drogdebatter, från hasch till lim. Nu varnar polisen för att den ser ett ökat missbruk av lustgas bland ungdomar, bland annat i Nyköping (SN 16/10) och i Gnesta (SN 17/10).
Tomma lustgasbehållare blir allt vanligare bland soporna. Men varken luftfyllda ballonger eller tårtkalas med överdådigt med sprayad grädde verkar ha ökat på motsvarande sätt. Försäljningen är oreglerad och lockande löften om köp av lustgas som ”fixar” festen är inte svåra att hitta. Lustgas är hyfsat lättillgängligt och inte svindyrt. Exakt hur pass utbrett detta är går att diskutera, men mängden relaterat skräp är värd att notera (SN 15/10).
Det finns faktiska risker med att använda lustgas för att få ett ”rus" eller bedöva sig. Det gäller framförallt den som gör detta ofta och under en längre tid. Saklig och tydlig information om detta finns att ta del av, exempelvis via Giftinformationscentralen.se, som drivs av Läkemedelsverket.
Som läkemedel gör lustgasen god nytta, exempelvis i samband med förlossningar. Det är ett bedövningsmedel som onekligen gör skillnad vid stark, tillfällig smärta. Den lustgas som används i vården är utblandad med syrgas, mängd och styrka är noga kontrollerat. Det är nog även en och annan blivande far som har tagit chansen att pröva effekterna av lustgas i samband med vårdens information inför kommande barnafödsel. Vård är vård.
När lustgas används som en sorts berusningsmedel handlar det om en mer koncentrerad form. Med påföljande risker som tål att tas på allvar. En åldersgräns för att köpa lustgas är under utredning och det är sannolikt att det kommer en sådan reglering.
Bäst är dock att fler ser till att veta mer. Vuxenvärlden behöver visa engagemang – inte bara polis och vård. Kunniga föräldrar och ungdomsledare kan göra skillnad.