Inte ens S vet vad S vill med migrationen

Det går fort i politiken, men desto fortfare för Socialdemokraterna som knappt hinner med sina egna svängningar.

Ledare 8 juli 2020 14:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det finns mycket att säga om Socialdemokraterna. Det hade emellertid varit enklare att bilda sig en åsikt om regeringspartiet om de själva faktiskt hade presenterat sin egen hållning. De senaste dagarnas migrationsdebatt har gjort det ännu svårare att få en bild av vad S tycker - vet de ens själva det?

Innan migrationsöverenskommelsen brakade samman hördes röster från S som krävde åtstramning och ordning och reda. Det verkade som att de största partierna - S och M - inklusive de mindre borgerliga partierna kunde enas om en gemensam överenskommelse som skulle kunna hålla över tid. Retoriken var tydlig från Sveavägen 68 - vi skulle vänta oss en hårdare linje. 

Men det går som sagt fort i politiken. Det gick inte att komma framåt. Moderaterna klagade på att S varit för mjäkiga, medan S klagade på att M varit för hårda. Det är oklart vem som har rätt, om någon ens har det, men saken blev inte tydligare i SVT Morgonstudions tisdagsintervju med Morgan Johansson (S) och Maria Malmer Stenergard (M). Den som såg spektaklet insåg relativt snabbt det bisarra upplägget. Moderaten och socialdemokraten satt mitt emot varandra, men S vägrade att ha en debatt eller diskussion sinsemellan. Istället fick programledaren intervjua respektive part separat, utan möjlighet till replik.

Hur ska vi tolka S debattovilja? Ja, som resten av vårens oklara S-besked. Ett bevis på att de själva inte ens vet vad de vill, men även det är givetvis Moderaternas fel. 

Ämnen du kan följa