Deras knytnävar är inget skydd för oss andra

Vi behöver riktigt bra poliser, inte fler misshandlande gäng.

Grupper som letar efter utrymme att begå våld mot människor som de tror, bedömer eller antar har brottsliga syften är inget samhällsförsvar.

Grupper som letar efter utrymme att begå våld mot människor som de tror, bedömer eller antar har brottsliga syften är inget samhällsförsvar.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2024-08-14 07:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Handen på hjärtat: satt du och skrockade över att en person blivit misshandlad av ett, med Nyköpingspolisens ord, ”medborgargarde”? Att någon som påstås vara pedofil ska ha fått stryk? Då behöver du bättre koll på skillnaden mellan lagligt och olagligt. 

Nyköpings polischef Johan Levin varnar i SN för en grupp individer som härjat i Nyköping och Oxelösund för att hitta pedofiler att misshandla. Han kallar det för ”medborgargarde”, en grupp som tar lagen i egna händer och bryter mot den. De filmar övergrepp för att underhålla andra och driva på för mer. 

Storleken på det här ska inte överdrivas, men den här grupperingen har varit synlig på ett flertal orter i landet. Det är ett samhällsproblem. Några har efter dådet dömts för grov misshandel. Det är en våldsbrottslighet som polisen ska hålla ögonen på och ingripa mot. 

Som Johan Levin säger: "Det här är personer som inte skyr några medel och grupper som ofta tar fel på personer". Här finns en viktig gräns att värna, den sanktionerade rätten att utöva våld för att stoppa och motverka brott. Det är en ordning som polisen har i uppdrag att försvara. 

undefined
"Många gör det för att det är en tuff grej, en anledning att bråka", säger Lena Larsson, kriminalinspektör vid polisens nationella avdelning, till DN.

Olika gruppers längtan efter att begå våld mot andra ska inte styra vår gemenskap. Det ska inte avgöra våra möjligheter till trygghet och fysisk integritet. Vi har byggt – och fortsätter bygga – ett rättssamhälle med polis, lagar och domstolar av en välgrundad anledning. Nävarnas makt ska inte styra. 

Allt detta är grundläggande kunskap för den som går eller har gått i svensk skola, men alla har inte fattat eller lyssnat. Det är inte samhällsvänligt att gå runt och banka skiten ur andra för att du känner för det. 

Sexuella övergrepp mot barn är ett brott, precis som grov misshandel. Att lagföra dessa förövare är ett uppdrag som polisen har. Precis som med alla brott, inte minst våldsamma sådana, är det bästa att förebygga och förhindra. Det värnar potentiella offer och minskar lidande, men det är polisens och andra myndigheters lagstyrda jobb. Som medborgare har du rätt till nödvärn, att ingripa i nödsituationer och försöka stoppa övergrepp, även om det inte finns en allmän skyldighet att ingripa. 

Att privatpersoner gillrar fällor för att begå våld, det är något annat. Grupper som letar efter utrymme att slå och misshandla någon som de tror, gissar eller antar har brottsliga syften är inget samhällsförsvar. 

"Många gör det för att det är en tuff grej, en anledning att bråka", säger Lena Larsson, kriminalinspektör vid polisens nationella avdelning, till DN.

Allt som allt blir det där "gardet" bara ännu ett kriminellt gäng med en trasig samhällsbild.

Vi behöver en riktigt bra, alert och nära yrkespolis, inte våldsamma figurer som låtsas vara det.