InvandringsmotstÄndet Àr nÀsta regerings grundbult

InvandringsmotstÄndet Àr den förenande faktorn i Ulf Kristerssons kommande regering.

Genom att stÄ utanför regeringen har SD ocksÄ sÀkrat invandringsmotstÄndet som förenande faktor för samarbetet.

Genom att stÄ utanför regeringen har SD ocksÄ sÀkrat invandringsmotstÄndet som förenande faktor för samarbetet.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ledare2022-10-15 05:00
Detta Àr en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets vÀrderingar.

Liberalerna fick ta plats i Ulf Kristerssons tilltÀnkta regering i utbyte mot att de inte Àr sÄ liberala. Det blev uppenbart med den uppgörelse som de fyra partierna presenterade före Moderatledarens möte med talmannen pÄ fredagen. Ingen skrÀll, men det tÄl att noteras.

Det blir en trepartiregering med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Sverigedemokraterna fĂ„r ett eget kansli i Rosenbad, men inga ministerposter. KD och, framför allt, SD har gett upp motstĂ„ndet mot att lĂ„ta L ingĂ„ i regeringen. I gengĂ€ld har L fĂ„tt betala den notan genom att bejaka kompispartiernas mer anti-liberala sakpolitik. 

SÄ funkar kohandel. Det Àr inte ett liberalt prÀglat och hoppfullt Sverige för alla som den hÀr regeringen vill se. Det var inte heller det som dessa partier gick till val pÄ. Det var frÀmst att kasta ut Socialdemokraterna frÄn regeringskansliet samt... ja, allmÀnt hÄrdare tag. Och det blir det.

SD har fÄtt vad partiet frÀmst ville ha, förutom regeringspositioner. Genom att stÄ utanför har partiet kunnat sÀkra att det egna invandringsmotstÄndet formar den förenande faktorn för samarbetet. Det tar stort utrymme i det som har förhandlats, men var nog inte sÄ svÄrt att sÀlja in.

M har under en lÀngre tid tonat led sina liberala vÀrden. KD hade en gÄng givna socialliberala övertygelser, men inte lÀngre. Under flera Ärs tid har dessa partier aktivt sÀnkt trösklarna till SD:s syn pÄ invandring och invandrare, KD-ledaren Ebba Busch och Ulf Kristersson (M) har skaffat rymliga samveten inför hur detta kommer att slÄ mot enskilda individer. Om vindarna vÀnder i liberal riktning framöver Àr det SD som förlorar mest.

LĂ€get Ă€r svĂ„rare för Liberalerna och det mĂ€rks. PĂ„ partiledaren Johan Persson lĂ€t det som en seger att det finns en asylrĂ€tt kvar i Sverige. Till detta kommer annat, exempelvis inte sĂ€rskilt liberalt fĂ€rgad sakpolitik som visitationszoner. Ett mer auktoritĂ€rt batongsamhĂ€lle Ă€r inget liberalt ideal. 

Samtidigt finns det andra förÀndringar som lÀr fÄ brett stöd i riksdagen, exempelvis tullens mer brottsbekÀmpande uppdrag och utbyggd laddinfrastruktur för elfordon. Allt Àr inte konflikt mellan regering och opposition. Det finns inte minst ytor pÄ andra ÀmnesomrÄden Àn de som specifikt listats inom överenskommelsen, dÀribland landbygdsutveckling.

Tidökvartetten har skrivit in sig, utfallet Ă€r dĂ€remot inte givet. Detaljerade uppgörelser om vad som ska ske under en fyraĂ„rsperiod Ă€r helt avhĂ€ngiga av den övriga samhĂ€llsutvecklingen. Januariavtalet, som slöts 2018/19 mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna, innehöll inget om tvĂ„ Ă„r av omfattande samhĂ€llspĂ„verkande pandemirestriktioner. ÄndĂ„ kom det att dominera vardagspolitiken under halva mandatperioden.

Även de mest detaljerade kravspecifikationer kan alltsĂ„ visa sig omöjliga, orimliga eller onödiga sett till hur annat förĂ€ndras. Vardagen Ă€r sĂ€llan eller aldrig en regerings fogliga tjĂ€nare.