Det är få saker som det kan klagas så mycket på som sophantering och återvinning. Vi får se hur det blir med de nya sopkärlen i Nyköpings kommun. Det blir mer att sortera – i fler fack. Räkna med frågetecken och missförstånd. Med latmasken som sorteringsguide kan det bli en jobbig start för det nya återvinningssystemet.
Kommunen har nu ett bredare återvinningsansvar. Den tar emot en allt större del av varje hushålls sopor. Det är vettigt. Höga ambitioner för återvinning gör samhället och världen bättre. Det ökar livslängden för det som redan finns i bruk. Det minskar det klimatpåverkande och det sopbergsskapande.
Samtidigt måste detta göras så effektivt som möjligt. Om våra sorteringssystem blir så komplicerade att det kräver en mängd arbetstimmar för varje sopkärlskund att göra rätt – då riskeras också det breda stödet för ambitiös sophantering. Just den här förändringen verkar inte så avancerad, men det är bra att tänka på.
Bränn allt i stället, ropar någon. Gräv ned, säger en annan. Jag bryr mig inte, muttrar en tredje som blandar och ger i en och samma soppåse.
Med åtta fack att sortera hemma-soporna i är risken att vi får höra mer sådant. Trots att vi sedan länge har plastinsamling, glasinsamling och så vidare, fast på annat håll. De pedagogiska exempel på källsortering som kommunens Stina Karlsson och Emelie Nylund visar upp i filminslaget till SN:s nyhetsartikel, visar att det mesta bör vara klart och tydligt nog. Men det finns alltid gränsfall, där det inte är givet vad som är vad.
Därför blir det lurigt med att utlova böter för den som sorterar fel i de nya kärlen. Det verkar också kommunen ha insett. Beskedet att man inte kommer att sprätta upp påsar för att leta fel, ska läsas så. Utgå från att alla vill göra rätt, men också att det kan bli fel, i början.
Böter för grov felsortering är en maktens markör som ska sparas till när det är befogat. Att den som stordumpar grovsopor vid återvinningsstationer blir polisanmäld, är naturligt och kan nyttjas oftare.
Men det finns gradskillnader i fel.
Här finns det skäl att inte vara überbyråkratisk. En växande alternativ sophantering i det dolda, det vinner ingen på.
Jämför med fenomenet avfallsbrottslighet, vilket nu är aktuellt i en uppmärksammad rättegång som bland annat berör norra Sörmland. Det erbjöd ett "billigt" sätt för andra att köpa sig ur avfallsansvar. Att inte göra rätt, verkar ha varit affärsidén. Det är raka motsatsen till återvinning för allas bästa.