Japanerna drar efter andan – det påverkar dig

Inflationstryck, prishöjningar och börsoro, man kan ha det roligare. Inte bara i Tokyo.

Globala svåra ekonomiska vindar är inte något som bara drar förbi på håll. De påverkar oss alla.

Globala svåra ekonomiska vindar är inte något som bara drar förbi på håll. De påverkar oss alla.

Foto: Kyodo News via AP/TT

Ledare2024-08-06 06:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Spelar det som händer i Tokyo någon roll i Trosa eller Tystberga? Ja, det gör det, mestadels på gott, men inte alltid. 

Det var becksvart på Tokyobörsen på måndagen. I Stockholm hade OMX röda siffror i fredags och den trenden fortsatte efter öppning på måndagen. De allra flesta börser i världen gick samma riktning. Global trend är ordet, även om Tokyo-raset stack ut. 

Många noterar nog börsförändringar i vardagen lite så där förstrött. Börser är ju förknippade med berg- och dalbana. Det går upp och det går ned. Det läggs in pengar och det tankas ut. 

Det är först när det skakar rejält under en längre tid eller något kraschar snabbt och brutalt som det blir riktigt jobbigt för väldigt många. 

Globala svåra ekonomiska vindar är inte något som bara drar förbi på håll. De påverkar oss alla. När sushin blir dyrare åker blodpuddingen fram oftare. Det är inget fel på blodpudding, men de flesta vill ju gärna ha råd med variation. 

Det kan vara billigt i sådana lägen att inbilla sig att globaliseringens kraft är något dåligt. Att det som sker långt borta går att stänga ute, till egen nytta. Men då gäller det att komma ihåg att globalisering och marknadsekonomi också har byggt vårt välstånd. Den skapar våra möjligheter till ökad livskvalitet, resor, karriärer och upplevelser. 

Den öppna ekonomin är nyckeln till stora svenska framgångar, för företagande, innovation, välfärd och sysselsättning. Med den givna risken att det ibland går trögt.

Det svenska folket är i dag ivriga fondsparare, kvinnor och män. Antalet privata aktiesparare har växt under det senaste decenniet. Det är ingen brist på tjänster som vill bistå med att hantera dina köp och sälj i fonder och aktier. Inte så konstigt kanske när ju räntorna länge har varit superlåga och avkastningen på ett mer traditionellt bankkonto därför har varit minimal. 

Svenska kvinnors aktieportfölj är på medianen numera värd mer än männens. Det är något ganska nytt. Den förändringen märktes första gången 2022. Börsoro är alltså betydligt mer än en enkel rubrik. Det är också din vardagsekonomi. Det påverkar alltifrån semesterkassan till pensionssparandet, det lilla eller det lite större sparkapitalet. Det tål att påminnas om. 

Värdet av stabilitet, tillförlitlighet och rimliga ekonomiska skiftningar över tid är större än vi tror. Det är också därför vi behöver internationella samarbeten, globala avtal, regler och processer som gör oss starkare tillsammans. 

Du kan inte undfly den globala ekonomin. Om du bryr dig om vad du eller dina barn behöver ha råd med i morgon och framöver.