Det finns en hel del finfint att hitta i skogen som kan användas till julpynt. En hel del kan du plocka med dig, med stöd i allemansrätten. Annat ska du helt enkelt hålla tassarna ifrån.
Häromdagen satt LRF:s vd och koncernchef Anna-Karin Hatt i TV4:s nyhetsmorgon. Hon bjöd på en pedagogisk genomgång av fördelarna med allemansrätten och den ömsesidiga respekt som gör denna frihet till skog och mark möjlig.
Så här i juletider är det tyvärr alltför många som trampar på den frihet som allemansrätten ger. Handen på hjärtat: hur ofta hör du om någon eller pratar med någon som utan omsvep säger att han eller hon hämtar en gran i skogen? Med argument som att det finns så många ändå och att ingen saknar den.
Det är som om någon snor möbler från ditt kök, verktyg ur din verktygslåda, kläder ur din garderob eller brädor ur ditt staket. Granen är någons egendom. Den är produkten av arbetet med plantering och röjning. Allt detta för att ge den utrymme och kraft nog att växa sig fin, allt större och ståtligare.
Julgranen ingår inte i allemansrätten, mer än att få uppleva den som del i en skogsmark. Du får inte ta med den hem. I slutänden är den också värd pengar, den är ett sparkonto på rot.
Vill du ha en sörmländsk julgran får du betala för den.
Under åren har vi sett många olika försök att försvåra för granstölder. Exempelvis att behandla attraktiva granar med urinvatten för att göra det mindre mysigt i julstugans värme. Men det bästa är ju att inte vilja stjäla alls.
Skratta därför inte med nästa gång när någon i din närhet poserar med att snott sin gran i någons skog. För det är ju stöld. Köp hellre en julgran hos en försäljare – eller kontakta markägaren och fråga om lov. Det är hövligt och respektfullt. Det är snyggt och det är rätt.
Det allra bästa som du kan plocka med dig hem från skogen i dessa jultider, är dess lugn och känslan av det som omgav dig: naturen och djurlivet, alla ljuden och dofterna. Det är helt fritt via allemansrätten – och något som få andra länder har.
Om det sedan är så att du hittar något på marken som kan julpryda ljusstaken eller bli pynt på bord, hyllor eller fönstersmyg, då är det en bonus. Finns det granris på marken efter avverkning, gallring eller röjning så kan du plocka lite. Var försiktig med att plocka mossa och lavar. Håll koll på vad som är fridlyst – inte minst misteln och dess bär!
Håll också tassarna från de växande granarna. Om du inte har fått lov att ta en – och om så också sett till att betala för dig.
Det visar att du är klok nog att förstå skillnaden på mitt och ditt.