I slutet av nästa vecka är tanken att många verksamheter som har vidtagit extra smittskyddsåtgärder ska ompröva läget. Det gäller gymnasier och en del högstadieskolor, men även många arbetsplatser som har övergått till i huvudsak distansarbete. Läget på smittsidan är fortsatt besvärligt, sett till de senaste siffrorna om antalet nya smittade – i Sörmland och i landet i stort. Cirka var tionde som testas visar sig bära på smittan.
Under vecka 1 konstaterades 840 nya smittfall i Sörmland, den högsta siffran hittills. Räkna med fortsatta starka restriktioner bortom januari. Det påverkar hur såväl skolor som många arbetsplatser kan och bör bedriva sin verksamhet.
Uppförsbacken på väg mot det mer vardagsnormala livet är lång och tålamodsprövande. Trots att vaccinationerna mot covid-19 har kommit igång. I Sörmland har närmare 4000 personer fått sin första vaccination, huvudsakligen på de särskilda boendena för äldre. Först vecka 3 väntas personer med hemsjukvård samt äldre över 90 börja vaccineras.
Många vill ha snabbt besked, när blir det min tur? Flera månader återstår innan de brett inriktade vaccinationerna börjar bli tillräckligt många.
En lärdom av hösten är att inte andas ut för tidigt. Att noga ta höjd för hur andra influensor brukar slå på vårar och höstar. Oxveckorna, tiden efter julhelgerna fram till påsken, blir slitsamma och prövande. Låt försiktighetsprincipen råda. Att inte riskera större bakslag i nuvarande smittläge, är värt det.
Ju färre som hamnar på sjukhus med covid-19, desto mer uthärdligt blir läget för den sörmländska och svenska vården. Sju regioner hade fram till i måndags aktiverat det så kallade krislägesavtalet. Det är värdefullt på så många sätt om kan Sörmland slippa att ta den vägen.