När vi närmar oss slutet av året brukar många summera detta, men också blicka framåt till det som väntar efter nyår. Redan under första halvan av nästa år sker valet till Europaparlamentet, det så kallade ”EU-valet”. Riksdagsvalets bortglömda lillasyster är redan nu högaktuell för de politiska partierna, när listorna fastställs och valplattformar diskuteras. Men gång på gång har EU-valet blivit mer av en extra riksdagsdebatt. Där tar inrikespolitiken fokus från de viktiga frågor som faktiskt avgörs på EU-nivå.
Inte undra på att så många väljare stannar hemma på valdagen till Europaparlamentet. Det svenska valdeltagandet vid parlamentsvalet 2019 var 55 procent. Detta var ändå ett högre valdeltagande än genomsnittet för hela EU.
För snart fem år sedan tog kärnkraften plats som en viktig fråga i EU-valet. Problemet med de löften som diverse kandidater lämnade var exempelvis att det inte alls är en EU-fråga hur många kärnreaktorer som Sverige har. Löftena blir därför tomma och missvisande. På samma sätt kan Europaparlamentets ledamöter avgöra vilken valuta som används i Sverige. Det som är makthavare i den frågan är de 349 riksdagsmän och riksdagskvinnor som har tagit plats i riksdagshuset i Stockholm.
Det är något att hålla i huvudet när valaffischer med euro-tecken åker upp på stan någon gång i maj nästa år – eller när valfri kristdemokrat börjar vifta med kärnreaktorer.
Det är inte svårt att göra sig lustig över vilka frågor som svenska politiker desperat försöker trycka in i EU-mallen, men detta ger våra medborgare en felaktig bild av vad EU är – och vad som egentligen avgörs på EU-nivå. För att tydliggöra detta går det att använda ett lokalt exempel: SSAB i Oxelösund exporterar merparten av sitt stål. Verksamheten är därför beroende av möjligheten att handla med andra länder. Detta påverkas direkt av EU:s inre marknad, men även av den politik som EU driver gemensamt mot andra länder. Men om Europaparlamentskandidaterna i stället påstår sig lösa SSAB:s energiförsörjning med kärnkraft, då kandiderar de till fel politisk församling.
Det är troligen att be om alldeles för mycket att efterlysa en sansad debatt. Ett valsamtal där förslag som faktiskt kan genomföras också kommer att vägas mot varandra. Det borde inte vara för mycket begärt att efterfråga den ärligheten gentemot väljarna. Förvrid inte betydelsen av en union som är så avgörande för Sverige utveckling.