KD:s sÄpa Àr ett helt makalöst kaos

Poff, sÄ var hon utkastad igen.

Hon fÄr ta sin skylt och gÄ. Turerna kring Kristdemokraternas EU-parlamentariker Sara Skyttedal Àr rena reality-sÄpan.

Hon fÄr ta sin skylt och gÄ. Turerna kring Kristdemokraternas EU-parlamentariker Sara Skyttedal Àr rena reality-sÄpan.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ledare2024-01-19 15:00
Detta Àr en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets vÀrderingar.

Sara Skyttedal ut, Sara Skyttedal in, Sara Skyttedal ut. I stĂ€llet ska Kristdemokraternas EU-lista toppas av en moderat, eller nĂ„ja, en före detta i alla fall. 

Kristdemokraterna Ă€r inte ett parti som mĂ„r bra. Det Ă€r lĂ€tt att konstatera. Andra partier har lika stora opinionsproblem sett till vĂ€ljarstöd. Men det som blir synligt nĂ€r det comebackande förstanamnet Sara Skyttedal snabbt som ögat sparkas frĂ„n förstaplatsen pĂ„ partiets EU-lista, Ă€r en starkt naken bild av ett inre kaos. Ett hela havet stormar, dĂ€r toppnamnet sĂ€tts i en katapultstol omgiven av falluckor.

Det Àr garanterat jobbigt, inte minst för partiets företrÀdare i lokalpolitiken. Vad ska de sÀga?

EU-parlamentarikern Sara Skyttedal har tidigare haft en uppmĂ€rksammad konflikt med partiledningen och partiledaren Ebba Busch. Det var bland annat en följd av ett utspel om att legalisera cannabis, men det ingick Ă€ven ett antal turer som slutade med att dĂ„varande partisekreteraren fick kicken. Det gjorde att Skyttedals nuvarande parlamentskollega David Lega blev partiets nya förstanamn inför vĂ„rens parlamentsval. Men i höstas förlorade han sĂ„ en intern omröstning som satte Sara Skyttedal som etta och tackade för sig. 

Det var turer nog, trodde nog mĂ„nga. 

PĂ„ fredagen petades alltsĂ„ Sara Skyttedal, igen. In kommer Alice Teodorescu MĂ„we. KD:s partisekreterare Liza-Maria Norlin förklarar för TT att Sara Skyttedal har "sökt möjligheter till uppdrag hos annat parti". Beskedet backas upp av ministrarna Ebba Busch och Erik Slottner. Jo, lojalitet Ă€r - faktiskt - ett vĂ€rdeord ocksĂ„ i partipolitiken. 

undefined
Alice Teodorescu MĂ„we har en egen debattshow i Sveriges Television - ihop med S-debattören Daniel Suhonen, eller hade.

Alice Teodorescu MĂ„we har en egen debattshow i Sveriges Television - ihop med S-debattören Daniel Suhonen, eller hade. SVT har nu petat henne. Hon var tidigare huvudsekreterare i Moderaternas arbete med ett nytt idĂ©program. Hon blev mer allmĂ€nt kĂ€nd nĂ€r hon som chef för Göteborgs-Postens ledarredaktion drog tidningens liberala linje allt nĂ€rmare Sverigedemokraternas samhĂ€llsbild. Just det parti, SD, som det nu petade förstanamnet Sara Skyttedal anklagas för att ha haft hemlig kontakt med. 

Den kan bli fler turbovarv i den hÀr karusellen.

"KĂ€nda" namn brukar vara bra för att sĂ€lja in partiernas listor i EU-valet. Politisk synlighet gĂ„r hand i hand med att kĂ€nnas igen. RĂ€tt namn kan mobilisera fler Ă€n de mest lojala anhĂ€ngarna och dra in vĂ€ljare som annars hade valt nĂ„got annat eller inget. Hur det sedan blir i politiskt arbete Ă€r en annan sak. Men om partiets vardag redan kĂ€nnetecknas av intriger och kaos, rena reality-sĂ„pan, dĂ„ lĂ€r till och med kĂ€ndisbiljetten fladdra lealöst i vinden.