De dramatiska översvämningarna ledde till att provinsstaden Zhengzhous tunnelbanesystem fylldes med vatten samtidigt som runt femhundra personer fastnade i tunnelbanan mitt under rusningstid. Fjorton människor rapporteras ha dött (TT, 29/7). Den tragiska katastrofen bevakades av utländska journalister från BBC, men det var inte något som uppskattades av det kinesiska kommunistpartiet.
Kinas regering anklagade BBC för att sprida "fake news" och "desinformation" om översvämningarna (AFP, 29/7). Kommunistpartiets ungdomsförbund har uppmanat sina 1,6 miljoner följare att kartlägga landets BBC-journalister. Vidare anklagas BBC för att "baktala" Kina, vilket har blivit ett återkommande problem för utländska journalister som försöker rapportera om de obekväma sanningarna som regimen försöker dölja. Det var tyvärr något som denna ledarsida fick erfara förra året, då undertecknad skrev en ledare (22/7-20) om Kinakännaren Ola Wongs sommarprat. Kort därefter fick SN-redaktionen ett mejl från den kinesiska ambassaden som hävdade att texten innehöll "lögner" om Kina.
Hot och förföljelse har blivit vardag för journalister som skriver om Kina. I Henan blev de utländska journalisterna omringade av en grupp "aggressiva män" när de försökte rapportera från tunnelbanekatastrofen och de blev även tvingade till att radera bilderna på sina kameror. Det är ett obehagligt, men talande exempel på hur diktaturens logik fungerar i praktiken.
Alla nyheter som kan leda till kritik mot regimen ska tystas ner, även om censuren uppfattas som rent bisarr av omvärlden. Det är också så vi kan tolka den kinesiska ambassadens illvilliga försök att tysta denna ledarsida.