Det som nu drabbar ett antal hundra hushåll i Stigtomta är sådant som inte får hända. En ansökningsomgång för stöd till bredbandsutbyggnad dras tillbaka. Väntetiden för alla de som behöver snabbare kommunikationer förlängs.
Klyftan mellan uppkopplad och inte uppkopplad landsbygd blir kvar och förlängs ytterligare en tid. Det drabbar hushållen i Stigtomta och det kommunala bolaget Gästabudstadens utbyggnadsarbete – och betydligt fler därtill.
Jordbruksverkets misstag – eller bedömningsfel - på ett annat område slår mot bredbandsutbyggnaden i hela landet. Stöd som ska gå till bredbandsutbyggnad flyttas för att täcka underskott inom stödet till betesmarker och slåtterängar. Det är angelägna miljövärden som inte ens borde ställas som motsats till bredbandsutbyggnaden.
Extra pikant är att det här läget uppstår mitt i en kris där bredbandstillgång visat sig vara en ack så angelägen samhällsresurs för att minska smittrisk – och samtidigt som regeringen, Centerpartiet och Liberalerna, presenterar sin vårändringsbudget. Justeringar för att stärka bredbandsutbyggnaden hade rimligtvis inte ens varit svåra att klämma in i det läge som nu råder.
Så mycket av samhällets omställning till begränsade rörelsemöjligheter bygger på snabb fiberburen kommunikation. Att verket haft dålig koll på sina utbetalningar kan aldrig tillåtas slå mot landsbygdens invånares möjligheter till krishantering. Här behöver landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) visa att hon menar allvar med att kalla detta för "allvarligt".
Tillgång till bredband är en tillväxtfråga och en fråga för att främja företagande och utveckling i hela landet, men inte bara. Det är också en fråga om att ha likvärdiga förutsättningar för att delta i samhällsliv och arbetsliv - och att skydda sin och andras hälsa. Det är också, vilket många är plågsamt medvetna om, ett sätt att kunna hålla kontakter mellan generationer när det inte är tillåtet är besöka varandra.
Cirka 84 procent av alla hushåll och företag har i dag tillgång till snabbt bredband. Regeringens mål för 2020 är 95 procents bredbandstäckning - låt inte detta bli till något liknande magplask som förra Löfven-regeringens löfte om EU:s lägsta arbetslöshet.
Vi går mot en utveckling där arbetsplatsen är mobil för allt fler. Detta har förstärkts av smittskyddsåtgärderna. Att kunna jobba där du är hellre än där specifika lokaler finns är ofta möjligt tack vare bredbandsutbyggnaden. För många arbetsgivare pågår just nu en lära i stunden-utveckling. Medarbetare med möjlighet och lämpliga arbetsuppgifter jobbar där de är, ofta hemifrån.
Gymnasieskolor och högre utbildning har stängt sina lokaler för eleverna, men undervisning pågår på distans över hela landet. Räkna med att lärdomar och erfarenheter av den tekniken påverkar även den framtida undervisningen. Sannolikt också för grundskolornas del.
Den stund som vårt samhälle behöver ännu hårdare skyddsåtgärder än vad som nu är fallet då behöver bredbandsbyggnaden ha nått de allra flesta miljöer i vårt land. Att koppla upp hela Sverige till snabba digitala kommunikationer är att göra samhället mer robust, mer flexibelt. Vi kan inte hålla på och hatta så här, där myndigheter utan fullgoda skäl fördröjer utbyggnaden.
Det är på tiden att bredband var du än är bedöms som samhällskritisk infrastruktur. Ett uppdaterat och framåtsyftande land trycker inte på pausknappen för den utbyggnaden.