Klimatrörelsen har kört fast i undergången

Är klimatrörelsens enda lösning att människan ska dö och sakta förvandlas till jord för att bidra till ekosystemet? Det finns andra vägar framåt.

Att bara vara emot är inget svar. Vad är klimatrörelsen egentligen för?

Att bara vara emot är inget svar. Vad är klimatrörelsen egentligen för?

Foto: Andreas Hillergren/TT

Ledare2024-01-08 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det har blivit populärt att kalla klimatfrågan för vår tids ödesfråga. Uttrycket är väl valt. Klimatförändringarna hotar vår framtid och det är av största vikt att vi hittar lösningar för att minska våra utsläpp. 

Under förra året blev det allt vanligare för klimataktivister att använda alltmer radikala metoder för att visa sitt missnöje med makthavare. Greta Thunberg, en nyckelfigur i klimatrörelsen, greps flera gånger under 2023 efter att ha deltagit i olika aktioner. Offentliga demonstrationer som att limma fast sig på vägar eller vandalisera dyra konstverk har blivit vardag för att få uppmärksamhet. Men klimatrörelsen är drabbad av en överväldigande pessimism där framsteg och utveckling ignoreras. Istället är det ett pessmisitiskt budskap om nedväxt och fattigdom som fått fokus. Ibland känns det som att klimatrörelsens enda lösning är att människan ska dö och sakta förvandlas till jord för att bidra till ekosystemet. Men det finns andra lösningar än att sträva bakåt. 


När nyhetsåret 2023 summerades i SVT nyheters årskrönika sammanfattas klimatnyheterna inte av de framsteg som gjorts inom tekniken eller politiken, i stället handlar det om klimatrörelsens olika konflikter. Bilderna på när Greta bärs i väg av poliser blir fokus. Trots att EU:s utsläpp har minskat det senaste året. Systemet med utsläppsrätter inom unionen kommer att utvecklas enormt under de kommande åren. Att det sker förändringar i positiv riktning hamnar i skymundan. 

Arbetet för att minska utsläppen och bromsa klimatförändringarna går samtidigt för långsamt. För Sveriges del har det tagits ett antal steg bakåt, svenska utsläpp kan komma att öka. Nödvändig förändring tar onödigt lång tid. Samtidigt är det upprörande hur framsteg på klimatområdet glöms bort eller avfärdas som otillräckliga.

Ingen kräver att klimatrörelsen inte ska tala allvar om hotet från klimatförändringar. Det handlar om mänsklighetens framtid. Men det är svårt att reda ut vad de som demonstrerar egentligen vill. Vad menar de måste göras för att minska utsläppen? Vilka lösningar tycker de är avgörande för att minska utsläppen? Det är mycket lättare att nämna alla saker som klimataktivister som Extinction rebellion och Fridays for future är emot eller kritiserar än att nämna saker som de är för. Detta är en svaghet.

En pessimistisk klimatrörelse och rapportering sprider sig till allmänheten. Om människor känner sig uppgivna och inte ser någon lösning, varför ska de då göra något för att minska utsläppen? 
Budskapet om klimatförändringar kan vara seriöst utan att fastna i undergången. De positiva saker som sker på klimatområdet förtjänar uppmärksamhet. Självklart återstår också mycket arbete för att bromsa klimatförändringarna. Men det kräver nya innovationer, utveckling och klimatpositiv tillväxt, inte en pessimistisk anti-rörelse.