Knepig matematik efter finländska valet

Högern vann valet i Finland, men regeringsbildningen ser ut att bli knölig.

Samlingspartiet och dess ledare Petteri Orpo vann det finländska valet. Men hur den kommande regeringen formeras är inte givet.

Samlingspartiet och dess ledare Petteri Orpo vann det finländska valet. Men hur den kommande regeringen formeras är inte givet.

Foto: Antti Aimo-Koivisto/AP/TT

Ledare2023-04-03 11:50
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Den finländska regeringen – med fem partier – fick inte förnyat förtroende. Trots att Socialdemokraterna under Sanna Marin, landets yngsta statsminister någonsin, ökade sitt stöd så föll utrymmet för fortsatt styre bort. Av de övriga fyra regeringspartierna var det liberala Svenska Folkpartiet som klarade sig någorlunda. Centerpartiet, De Gröna och Vänsterförbundet förlorade alla stöd. Det var förutspått i opinionsmätningarna, så själva överraskningen var begränsad. Vardagen har lunkat på, vid sidan eller bakom Finlands resa in i Nato, stödet för det sistnämnda är urstarkt.

Samlingspartiet, som var tredje störst i valet 2019, rusade förbi både Sannfinländarna och Socialdemokraterna, vilket gör att det väntar en regering under valvinnaren Petteri Orpo. Det har blåst en högervind i väljarkåren, men utan stor förändringskraft.

Situationen med tre ungefär lika stora partier i finsk politik förstärktes – och avståndet till de andra partierna ökade. Centerpartiet, som var näst störst i Sanna Marins regering och fjärde störst totalt, fick inte det val som partiet önskade. C backade åtta mandat och noterade andra raka förlustvalet, en rejäl uppförsbacke för partiledaren Annika Saarikko. 

Orpos utmaning är att få ihop en regering – ihop med Sannfinländarnas Riikka Purra eller med Socialdemokraternas Sanna Marin. Pusselbitarna utöver de tre största partierna är jämförelsevis små. Centerpartiet kan mycket väl föredra att ladda om i opposition, och därmed blir det ännu lurigare att få ihop en majoritet. Samlingspartiet, Sannfinländarna och Kristdemokraterna skrapar ihop 99 mandat av totalt 200. En regering med Samlingspartiet och Socialdemokraterna samt SFP och De Gröna skulle kunna stå starkare, med 113. Om De Gröna nu vill med sina 13 mandat. 

Den finländska politiken brukar vara mindre blockbunden än den svenska – och regeringspolitiken än mer kompromissorienterad. Men det innebär inte att alla kan sitta med alla. Vänsterförbundet har förstås svårt att styra ihop med Samlingspartiet och Svenska Folkpartiet undviker gärna Sannfinländarna, vars politik bland annat går ut på att försvaga svenskans ställning i det tvåspråkiga landet.

Valet i Finland är över. Matematiken om makten kvarstår.