Love is love, allas rätt att älska den man vill och liknande budskap ropades från höger och vänster i förra veckan under Stockholm Pride. Men allt som oftast glöms de andra delarna av HBTQI-kampen bort. Bisexuella, transsexuella, queerpersoner och intersexuella står inte i centrum under Pride.
I förra veckan var det pridevecka. Att sociala medier-flöden fylls av gamla bilder från pridefiranden där bildtexterna oftast går i klang med att all kärlek är bra kärlek är då föga förvånande. Pride är för många en glädjens vecka, fylld med fest, dans och andra roligheter.
Men Pride är också något annat. Det är en vecka som kännetecknas av politisk kamp och ett upplysande av det förtryck som HBTQI+-personer har utsatts och utsätts för. Detta såväl i Sverige som utomlands. Men detta glöms ofta bort i vimlet, i flöden och i regnbågsfärgade reklambilder.
Bisexuella utsätts för fördomar och negativa stereotyper. Genom en binär syn på sexualiteten får bisexuella ofta höra fördomar om att deras sexualitet endast är en fas, att de egentligen är homosexuella i garderoben och att de lever ett lössläppt liv.
Att transpersoner förtrycks, såväl av privatpersoner som av vårt samhälle, är tyvärr inte heller en nyhet. I dag finns det inte ett tredje alternativt kön för de individer som varken är kvinnor eller män. Dessa människors existens förnekas alltså bokstavligt talat av den svenska staten. Därutöver får transpersoner utstå betydligt fler kränkningar, hot, hat och våld än andra, enligt utredningen Transpersoner i Sverige: Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor.
Många svenskar vet nog inte ens vad som syftas på när en person definieras som queer. Visserligen är definitionen mer flytande än det andra, men faktum att okunskap fortfarande är utbrett kvarstår. Att definiera sig som queer innebär att du inte identifierar dig med den rådande normen.
I dagsläget görs till och med medicinska ingrepp på nyfödda barn som föds som intersexpersoner i Sverige. Intersexuella är de människor vars anatomi vid födseln inte går att kategorisera som man eller kvinna. Dessa ingrepp är ibland medicinskt omotiverade, utan görs endast för att barnet ska kunna gå att sätta in i Sveriges binära syn på kön.
Pride handlar inte bara om att man ska få älska vem man vill. Pride handlar om att man ska få vara den man är, utan att samhället sätter käppar i hjulet för en. Oavsett om det handlar om att ingå äktenskap, skaffa barn eller att få identifiera dig som den du vill och kunna bestämma över din egen kropp.
Läsarna av denna text får missförstå tesen rätt. Det är väldigt bra att homo- och, till viss del. bisexuella blir uppmärksammade under Pride. Det är bra att Pride är något som i princip samtliga partier, företag och kungahuset stöttar öppet. Men vi får inte glömma bort att Pride också är för queer-, trans- och intersexpersoner.