Köper staten tomma platser på bussen?

Regeringen bestämmer att varannan buss- eller tågsäte ska stå tomt. Det får staten betala.

Varannan plats på långfärdsbussen får inte fyllas, meddelar regeringen. Därmed måste den också stå redo för att ta notan.

Varannan plats på långfärdsbussen får inte fyllas, meddelar regeringen. Därmed måste den också stå redo för att ta notan.

Foto: LARS SCHRÖDER / TT

Ledare2021-02-10 05:18
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Regeringens möjligheter att detaljstyra pandemiåtgärderna tar sig allt tydligare uttryck. Nu kom så turen till kollektivtrafikens långväga transporter. Bara varannan plats får fyllas med en resenär – och rekommendationer blir nu till skarpa restriktioner.

Det lär ha funderats en hel del på hur samhället ska klara att upprätthålla effektiviteten i smittskyddsåtgärderna, utan att helt stoppa fjärrtåg och bussresor på det stundande sportlovet. Svaret från regeringen kom på tisdagen. Biljetter får bara säljas till varannan plats på långväga sträckor, över 15 mil. 

Till detta ska sägas att med dessa restriktioner förhoppningsvis också bör finnas någon form av garanti att långväga resor med smittsäkra avstånd inte plötsligt övergår till fullpackade korttransporter i slutledet. När många försöker ta sig till skidorter, backar och boenden på sportloven, exempelvis. Här lurar nya faktiska riskmoment. Även om Folkhälsomyndigheten har rekommenderat att enskilda ska undvika resor där det inte går att boka en plats. 

Alla förstår att det här görs av fullgoda smittskyddsskäl. Likväl är det så att de som driver den långväga trafiken därmed går miste om möjliga biljettintäkter i ett redan pressat läge. De regionala kollektivtrafikmyndigheterna har sedan tidigare fått särskilda stöd, och det finns andra mer generella företagsstöd för privatdrivna verksamheter. Men här detaljstyrs på ett sätt som påminner om restaurangbranschens läge. Hur stor kostnadsskada gör det? Köper staten tomma platser?

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) säger sig tro att befintliga stöd ska vara tillräckliga, men att det möjligen kan behövas mer. Någon timme efter detta kom besked från finansministern att nya stöd antagligen behövs. Låter så där lagom svajigt.